Paypals undertrykkelsesforsøg mod Free Speech Union i England varsler ilde for ytringsfriheden, selvom det i første omgang slog fejl. Sagen viser dog, at politisk mobilisering og forbrugerboykot bliver nødvendige kampmidler mod Bigbrother-firmaerne i fremtiden.
Af Michael Pihl, Næstformand i Trykkefrihedsselskabet.
Alle troværdige støtter af ytringsfriheden i Vesten må aktivt bekæmpe udviklingen af sociale kreditsystemer i stil med det net af elektronisk undertrykkelse, som Kinas totalitære Storebrorstat i årevis har spundet sine borgere ind i.
I 2018 bedrev den kinesiske reporter Liu Hua kritisk undersøgelsesjournalistik om censur og embedsmandskorruption i Kina, indtil han blev arresteret og straffet af Kinas højeste ret. Dernæst blev Liu Hu anbragt på en sort liste over systemkritikere; en liste over såkaldt ”Uærlige Personer”, og han har siden været elektronisk ostrakiseret og udelukket fra køb af fly-og togbilletter, han må ikke købe ejendom eller låne penge i banken og meget andet. Hu blev simpelthen lukket ned af Kinas sociale kredit system: ”Der er ingen sagsakter, ingen dommerkendelse, ingen orientering fra myndighederne, men de afskærer mig fra adgang til de ting, som jeg engang havde ret til”, udtalte Hu og fortsatte: ”Det mest skræmmende er, at man intet kan gøre ved det. Man kan ikke anke til nogen. Du er fanget i et ingenmandsland” https://www.theglobeandmail.com/news/world/chinese-blacklist-an-early-glimpse-of-sweeping-new-social-credit-control/article37493300/
Kinas sociale kreditsystem er totalitært og autoritært. Det harmonerer nok med landets autoritære og konfucianske statstradition, men mørke kræfters ønske eller accept af tilsvarende systemer også i Vesten, kalder nu på en modstandsbevægelse af frihedskæmpere for ytringsfriheden.
Dels vokser nu kræfter, som indirekte forsvarer Kinas sociale kreditsystemer med argumenter om at det skam og jo nok heller ikke er så slemt? Og hvis man ikke har gjort noget galt, så har man jo heller ikke noget at frygte … vel? Se f.eks. den politisk korrekte journalist Lene Winthers ulækre hvidvaskning af Kinas totalitære sociale kredit system i denne artikel i Berlingske Tidende 2019 – https://www.berlingske.dk/globalt/kinas-nye-system-for-social-kontrol-er-ikke-et-orwellsk-mareridt-endnu
Dels vokser nu også autoritære politiske bevægelser, som også i Vesten direkte arbejder for sociale kreditsystemer indrettet mod nedlukningen af politiske modstanderes ytringsfrihed. Den canadiske statsleder Justin Trudeaus fastfrysning i februar 2022 af private bankkonti tilhørende regeringskritiske lastbilchauffører er måske det hidtil værste eksempel blandt mange. Her lukkede den canadiske præsident elektronisk ned for truckernes adgang til deres egne penge, fordi de med deltagelse i truckernes såkaldte ”Freedom Convoy” havde benyttet sig af deres ytrings-og forsamlingsfrihed til at protestere mod Trudeau.
I Amerika har det uafhængige medie PragerU forsøgt at skabe kritisk debat og offentlighed om f.eks. PayPal og andre firmaers samarbejde med ekstreme kræfter på den amerikanske venstrefløj for at indføre sociale kreditsystemer mod politiske modstandere i Amerika. Se f.eks. denne PragerU debatvideo med Amala Ekpunobi og Will Witt om netop sociale kreditsystemers trussel mod ytringsfriheden i Amerika: https://www.youtube.com/watch?v=YnhFyYGG1Ec
Nu viser dog en aktuel sag fra England, at bekæmpelsen af sociale kreditsystemer i Vesten heldigvis nogle gange kan lade sig gøre. Omfattende politisk mobilisering og effektiv forbrugerboykot mod firmer, der ønsker autoritære indgreb på grundlag af politisk diskrimination, er nogle af de midler, som man fremover må bruge i kampen mod sociale kreditsystemer i Vesten.
Den engelske ytringsfrihedsorganisation Free Speech Union havde i årevis brugt den finansielle e-handelstjeneste PayPal til bl.a. at overføre betalinger fra foreningens medlemmer, indtil formanden for foreningen; Toby Young, i september fik besked fra Paypal om at tjenesten nu lukkede ned for foreningens konto. Paypal fremlagde ingen konkret begrundelse, men meddelte blot, at Free Speech Union angiveligt havde overtrådt Paypals ”regler for acceptabel brug”. Nogen i PayPal kunne åbenbart ikke lide Free Speech Union og Toby Youngs politiske synspunkter og havde fjernet hans konti uden saglig begrundelse. Toby Young gjorde indsigelse, skrev til Paypals direktør, henvendte sig til firmaets ledelse i England og Amerika – alt sammen uden resultat og uden at få noget svar fra Paypal. Endelig fik Young et form for svar fra PayPal, hvor tjenestens indgreb mod Free Speech Union dog stadig forblev ubegrundet i andet end ukonkrete og generelle vendinger: ”Det er Paypals politik ikke at tillade brug af vore tjenester til udspredning af had, vold eller racistisk intolerance” – stod der i skrivelsen, men Free Speech Union har aldrig gjort sig skyldig i had eller racistisk intolerance. Den forsvarer blot ytringsfriheden. Så dette ville Toby Young ikke finde sig i. Gennem medierne GB News, Spectator og avisen the Telegraph opfordrede Toby Young til en omfattende forbrugerboykot mod Paypal. Dernæst lykkedes det Free Speech Union at få den konservative parlamentariker Jacob Rees-Mogg til at rejse sagen offentligt og i parlamentet. Resultatet var, at Paypal krøb til korset og genåbnede Toby Young og Free Speech Unions kontoer. Paypal opgav nu enhver påstand og illusion om at Free Speech Union skulle have udspredt ”had” eller ”misinformation” og undskyldte sågar den ulejlighed selskabet havde forårsaget.
”Mine politiske synspunkter burde være helt irrelevante for PayPal” – udtaler Toby Young fra Free Speech Union, og uddyber: ”Hvis finansielle firmaer på denne måde fortsætter med at lukke folk ned fra deres tjenester, blot fordi de er politisk uenige med dem, så vil ytringsfriheden i Vesten forsvinde” –- https://www.spiked-online.com/2022/09/28/why-i-went-to-war-with-paypal/
Sagen om PayPals udemokratiske indgreb mod Free Speech Union endte altså med en lille og foreløbig sejr for ytringsfriheden.
Men det hører med til historien, at denne sejr kun kunne lade sig gøre, fordi Toby Young har privilegeret adgang til nogle få ikke-venstreorienterede medier og et netværk af politikere i England. Det hører med til historien at venstrefløjen og godhedsorganisationer som Amnesty International og journalist og medieorganisationerne ikke løftede en finger for Free Speech Unions ytringsfrihed. Og det hører med til historien, at tusindvis af almindelige englændere står magtesløse overfor bigbrotherfirmaernes nye sociale kredtisystemer, fordi de ikke har Toby Youngs sociale og politiske netværk. Da ytringsfrihedsaktivisten Tommy Robinson blev lukket ned af PayPal for et par år siden, gjorde Toby Young, Free Speech Union og Jacob Rees-Mogg dengag intet til forsvar for Robinsons ytringsfrihed.
Også i Danmark findes mørke kræfter, særlig på venstrefløjen og i statsbetalte medier, der også arbejder for indførelsen af sociale kreditsystemer indrettet mod nedlukningen af politiske modstanderes ytringsfrihed.
Når disse kræfter i stil med PayPal i England ikke kan finde på konkrete begrundelser for indgreb mod deres politiske modstandere, finder de på abstrakte og generelle beskyldninger for at ”udsprede had”. Det så vi i Danmark i 2016, da en bevægelse ved navn ”StopFundingHateDK” lagde effektivt pres på Nordea, JustEat, Telia, Yousee og IKEA og fik disse firmaer til at trække deres annoncer tilbage fra det uafhængige medie Den Korte Avis. Og Danmarks Radio støttede dengang aktivt venstrefløjskampagnen mod den Korte Avis, da daværende P3 morgenvært Anders Stegger misbrugte sin skatteyderbetalte platform til over radioen ligefrem at opfordre til boykot af Den Korte Avis. Stegger opfordrede således på P3 lytterne til ”at gå ind og kontakte de respektive firmaer på deres Facebookside” og få dem til at trække deres annoncer fra Den Korte Avis. Aktionen fik daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen til offentligt at forsvare Den Korte Avis og et mangfoldigt medielandskab i Danmark.
Konklusionen er, at udbredelsen af sociale kreditsystemer og forskellige metoder til elektronisk nedlukning af politiske modstandere er i fremvækst også i Vesten. Det er en autoritær bevægelse, der udgår fra venstrefløjen og dens samarbejde med private firmaer og som udgør en ny trussel mod ytringsfriheden. Sagen om PayPals mislykkede stranguleringsforsøg på Free Speech Union i England viser dog at denne nye trussel mod ytringsfriheden kan imødegås med effektiv forbrugerboykot og en beslutsom indsats for at skabe en kritisk offentlighed om Bigbrother-firmaernes autoritære metoder.