Nybygget teaterhus til godt 35 mio. kr. åbner på Mors

Limfjordsteatret i Nykøbing Mors, der indvies den kommende weekend. Foto : Lars Horn, Baghuset
Det nye Limfjordsteater på Mors får sin officielle indvielse 27.-29. september – med stor ros fra A.P. Møller Fondens direktør Henrik Tvarnø.

Den sidste weekend i september får det nye Limfjordsteater på Mors sin officielle indvielse. Et helt nybygget teaterhus til godt 35 millioner kroner, støttet af blandt andre A.P. Møller Fonden, Færchfonden, Lokale og Anlægsfonden og Morsø Kommune.

Åbningen falder sammen med egnsteatrets 30 års jubilæum, og fejres med både åbent hus og et festligt åbningsshow, der gentages over tre aftner.

– Vi betragter det ikke kun som vores, men som hele øens nye teaterhus og inviterer derfor både børn og voksne med til at fejre, at vi har fået et så fantastisk teaterhus på Mors, siger teaterleder Gitta Malling.

Søndagens åbningsshow er forbeholdt inviterede gæster med blandt andet taler af A.P. Møller Fondens direktør, Henrik Tvarnø og Færchfondens formand Annette Færch, mens fredag og lørdag er åbent for alle interesserede.

15 år under vejs
Det nye teaterhus har været længe undervejs og har krævet både stædighed og et stort benarbejde. Fra teaterleder Gitta Malling i 2004 holdt det første møde med øens borgmester og fremlagde sine tanker om et nyt teaterhus, til det nye byggeri nu står klar til indvielse, skulle der gå 15 år. Flere matrikler i Nykøbing har været i spil gennem årene, men først da uddannelsesinstitutionerne i 2010 tilbød en placering i forbindelse med bygningsfællesskabet på Limfjordsvej, begyndte det at lysne.

LÆS OGSÅ:  Det Kongelige Teaters femte mest ”sete forestilling” i år blev en teaterlegeplads for børn

Morsø Kommune var fra starten velvilligt indstillet og Gitta Malling begyndte for alvor at rende landets fonde på dørene. I 2013 kom den første store donation fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kenney Møllers Fond til almene Formaal. Det blev et vendepunkt. Senere fulgte støtte fra Færchfonden samt Lokale og Anlægsfonden og i 2016 lykkedes det omsider at nå op på de 30 millioner, det krævede for at sætte byggeprocessen i gang.

I marts 2018 blev det første spadestik taget – og i maj 2019 kunne Limfjordsteatret forlade den gamle gymnastikbygning, der lå placeret i skolegården hos midtbyens skole og havde dannet ramme om egnsteatret siden etableringen i 1989.

Med det nye hus får Limfjordsteatret mulighed for at samle alle sine aktiviteter under samme tag, fremfor ustandseligt at skulle låne lokaler ude i byen: Teaterskole og showdans for børn, en to-årig talentuddannelse for unge i skuespilteknik, en teaterpædagogisk afdeling, der bl.a. laver masser af projekter for og med dagplejere, børnehaver, skoler og ældre, en fortællekreds – foruden arbejdet med teatrets egenproducerede forestillinger for børn, unge og voksne.

Ros fra fondsdirektør
Det nye teaterbyggeri får stor ros fra både stolte morsingboer og fra folk udefra – blandt andre Henrik Tvarnø, direktør for A. P. Møller Fonden, som for nylig kunne overrække Limfjordsteatret yderligere to mio. kr. til inventar og teknisk udstyr:

LÆS OGSÅ:  STORMY / FRISIND SOM FOLKEKOMEDIE

– Det er blevet et usædvanligt smukt og markant byggeri, hvor man på dygtig og dristig vis har gjort en dyd af sparsommeligheden. Opførelsen af Limfjordsteatret er noget, vi kommer til at bruge som eksempel rundt omkring, siger han.

FAKTA OM DET NYE LIMFJORDSTEATER

* Et 1800 m2 stort, 52-kantet, moderne scenekunsthus, i tilknytning til uddannelsesfællesskabet på Limfjordsvej.

* Huset er tegnet af Arkitekt Boris Brorman Jensen og CEBRA Arkitekter med A & I Rådgivende Ingeniører som totalrådgiver og Arkitekgruppen Limfjorden som underrådgiver.

* Huset indeholder tre sale: En stor blackbox teatersal med plads til op til 150 publikummer. En mindre sal til arbejdet med egenproduktioner, workshops, børneforestillinger m.m.. En multisal/De unges sal til undervisning for Morsø Gymnasiums elever med drama på A-niveau, teatrets teaterskole og showdancehold, talentundervisning, foreninger, yoga og Limfjordsteatrets fortællekreds.

* Selve byggeriet har kostet godt 30 millioner kroner og er støttet af A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Færchfonden, Lokale og Anlægsfonden samt Morsø Kommune. Dertil er der kommet midler til teknisk udstyr, inventar, udsmykning m.m. fra Spar Nord Fonden, Statens Kunstfond, Den Velgørende Fond Morsø, LAG Thy-Mors samt lokale virksomheder og borgere.

* Limfjordsteatret er fortsat et intimteater med plads til mindre og anderledes forestillinger for både børn, unge og voksne, men får med det nye hus også plads fx forestillinger med spisning, foredrag, konferencer, workshops, særlige teaterpakker m.m..

LÆS OGSÅ:  Mød forfatter Iben Mondrup

* Officiel indvielse 27.-29. september med åbent hus for hele familien lørdag den 28. september kl. 11-15.