Nye Borgerlige-politikers konspirationteori om jøder, får historiker til at reagere: “Han bør stikke piben alvorligt ind” – Rabbiner kalder udtalelsen “absurd”

Historiker Morten Uhrskov Jensen mener, at medlem af Folketinget for Nye Borgerlige, Lars Boje Mathisen, gengiver en konspirationsteori om, at jøder ”skulle dræbe folk, som ikke ville lade sig omskære”, hvis ikke de havde ændret på deres ritualer. Rabiner kalder Bojes påstand for “fuldstændig absurd”.

Nye Borgerlige (NB) sprang for nyligt ud som tilhængere af et omskæringsforbud i Danmark. Partiet vil dog fritstille sine medlemmer, men kun Peter Seier Christensen har meddelt, at han stemmer imod.

Det jødiske samfund i Danmark har kaldt truslen om forbud for den største krise for det jødiske samfund i Danmark siden Anden verdenskrig. Et forbud kan nemlig meget vel betyde, at religiøse og traditionelle jøder vil finde det umuligt at praktisere deres religion i Danmark.

Et argument, som bl.a. Nye Borgerlige ikke lader sig ryste af.

Ophedet debat

De sidste par uger har budt på en ophedet debat om et omskæringsforbud, som muligvis snart vedtages i Folketinget. Det betyder, at Danmark kan blive det første (bortset fra Sovjetunionen under Josef Stalin) og eneste land i verden, som forbyder jøder at efterleve jødedommens vigtigste bud: Tegnet på pagten mellem det jødiske folk og Gud. Et tegn, om har været jødernes vigtigste identitetsmarkør i tusinder af år, og som begyndte med Abraham i Første Mosebog.

En af de politikere, som har været flittige ved tasterne på Facebook, er NB’s Lars Boje Mathiesen.

LÆS OGSÅ:  Klumme: Hvorfor vi bør elske Israel

Forleden bragte han en kommentar som svar i en debat (på Rasmus Jarlovs facebook-profil) om omskæring, der efterføgende fik chokerede læsere til at dele den på Facebook. Lars Boje Mathiesen skrev fra sin private facebook-profil følgende:

“men man fjerner og ændre(sic.) jo disse ritualer, ellers skulle jøder stadig dræbe folk som ikke ville lade sig omskære.

Det tolkede flere facebook-brugere således, at Boje Mathiesen mener, at jøder engang har haft tradition for at dræbe folk, som ikke var omskåret.

Formand: “Hvad i alverden er det her…?”

En chokeret formand for Trykkefrihedsselskabet, Aia Fog,  var blandt dem, som delte opslaget. Det gjorde hun på sin egen facebook-profil med en kommentar, som indledtes med; “Hvad i alverden er det her for en postering?”

Også den national-konservative historiker, Morten Uhrskov Jensen, gik kraftigt i rette med Boje Mathiesens udfald mod jøder.

På sin blog på Jyllands-Posten skrev Uhrskov Jensen:

“Det ville klæde politikere på højrefløjen at fokusere på problemet, som er de mange muslimer, og lade være med at genere et meget lille og lovlydigt mindretal. I ganske særlig grad bør Nye Borgerliges Lars Boje Mathiesen stikke piben alvorligt ind. På Facebook fik han gengivet en konspirationsteori om, at jøder ”skulle dræbe folk, som ikke ville lade sig omskære”, hvis ikke de havde ændret på deres ritualer.

Jeg går ud fra, at der er tale om en fantastisk uheldig formulering. Jeg ved ikke, om opslaget siden er blevet fjernet, hvilket jeg i givet fald vil have fuld forståelse for.”

LÆS OGSÅ:  Mentale tilfælde på venstrefløjen

Lars Boje Mathiesen høster dog også en del roser for sit udsagn. Bl.a. mener en a bruger, at udsagnet er korrekt, og at “de rigtig troende” (jøder, red.)  mener, at  alle “vantro” ender “som deres slaver“.

Men andre facebook-brugere opfordrer til at være forsigtig med ikke at facilitere gamle anti-jødiske forestillinger.

En bruger skriver f.eks. “Jeg har aldrig nogen sinde hørt eller læst, at jøder vil dræbe andre jøder, der ikke lader sig omskære.
NB’politikeren skal passe på, at han ikke faciliterer gamle anti-jødiske forestillinger.”

Rabiner: Lars Bojes påstand er absurd

Lars Boje Mathiesen forklarer selv i en kommentar til Aia Fogs opslag, at han henviser til en bestemt passage i Det Gamle Testamente:  1. Mosebog, kapitel 17. v. 14.

24NYT har derfor bedt rabiner Yitzi Loewenthal om at en kommentar til den påstand.

– Har Lars Boje Mathiesen ret i, at det vers, han henviser til, betyder, at folk, der ikke er omskåret skal slåes ihjel af jøder? Har det nogensinde været således, som Lars Boje påstår?”

Rabiner Loewenthal: “Absolut ikke. Intet sted i jødisk religion får jøder påbud om at straffe noget menneske, som ikke er omskåret.

Enhver, der fremkommer med en så absurd påstand, bør alvorligt overveje, om han eller hun er kvalificeret til at henvise til nogen former for bibelvers.”

“Det, der i den oversættelse som Lars Boje benytter er oversat til “udryddes fra sit folk”, har ikke det fjerneste med drab at gøre. Verset betyder ganske enkelt, at vedkommende bliver afkoblet fra det jødiske folk. Det er en sag mellem ham og Gud. Ikke andre.

At påstå, der heri skulle ligge – eller tidligere har ligget – en befaling om at slå folk ihjel, der ikke er omskåret, er som sagt fuldstændig absurd”.

Ingen af de personer med indgående kendskab tl jødisk historie, som 24NYT har talt med, mener, at Lars Bojes påstand holder vand. Vi har ikke kunnet finde belæg for, at jøderne nogensinde skulle have dræbt folk, der ikke er omskåret.

LÆS OGSÅ:  To mænd tiltalt for hærværk på jødisk gravplads

24NYT har sendt en række spørgsmål til Nye Borgerlige og bedt om deres kommentar til Lars Boje Mathiesens facebook-opslag.

Partiet meddeler via deres pressechef i en e-mail, at man ikke har yderligere kommentarer til Lars Bojes kommentar.

Vi har også bedt Lars Boje selv forholde sig til kritikken, men har i skrivende stund ikke modtaget svar.