Nye skeletter ud af Sundhedsstyrelsens skabe

Selv om det især er de ældre, der risikerer at dø efter at være smittet med coronavirus, manglede der i lang tid klare retningslinjer for, hvordan plejehjemspersonalet skulle beskytte de ældre og sig selv mod den ny virus, skriver Berlingske.

Allerede 15. februar kunne flere medier beskrive, at den ny coronavirus var særligt alvorlig for den ældre del af befolkningen. Men det var først 13. marts, at kommunerne fik retningslinjer for, hvordan plejehjemspersonale skulle beskytte sig selv og de ældre med værnemidler såsom briller, masker og beskyttelsesdragter i forbindelse med covid-19. Desuden blev retningslinjerne ikke fulgt alle steder og skabte stor usikkerhed hos plejehjemspersonalet.

Og så skulle der gå yderligere halvanden måned – indtil 24. april –​ før det blev et krav at bære visir også over for beboere, som ikke havde symptomer, men som kunne være smittet.

Den 15. marts døde den første plejehjemsbeboer med covid-19 i Aarhus, men det var først den 25. marts, at Sundhedsstyrelsen udsendte en vejledning til plejepersonale på sin hjemmeside, som alle kunne tilgå.

24NYT: På trods af Sundhedsstyrelsens utallige fejl, der har kostet flere menneskeliv, bakker et stort flertal af danskerne op om regeringens coronaindsats og giver topkarakterer til myndigheder og politikere for deres håndtering af krisen.

I en Megafon-undersøgelse svarede hele 83 pct. af de adspurgte således, at de helt eller delvist var enige i, at regeringens tiltag for at begrænse spredningen af corona har været rigtigt doseret.

I undersøgelsen er deltagerne også blevet bedt om at give centrale nøglepersoner karakterer fra 0 til 10 for deres krisehåndtering. Statsminister Mette Frederiksen (S) er topscorer blandt politikerne med 8,9 i gennemsnit, mens sundhedsminister Magnus Heunicke (S) får lige over 8.

Deltagerne er også blevet spurgt om de centrale embedsmænds håndtering, og her topper Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm med en karakter på 9,11 foran rigspolitichef Thorkild Fogde, der får karakteren 9,04.

Man skal lede længe efter et folkefærd, som i den grad belønner regeringens og myndighedernes arrogante inkompetence og uduelighed.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)