Nyt om Vestbalkans optagelse i EU

Europa-Kommissionen offentliggjorde i forgårs sine årlige rapporter om syv landes – de seks lande på Vestbalkan og Tyrkiet – fremskridt i forhold til landenes EU-optagelsesprocesser.

Det er første rapport siden udvidelsesprocessens reform, som nu også giver mulighed for at gøre processen reversibel, dvs. at de allerede lukkede kapitler kan blive genåbnet, hvis EU vurderer, at et land kommer bagud i gennemførelsen af reformer på et givent område.

Rapporterne vurderer det seneste års udvikling i landene på forskellige områder; fra den generelle politiske situation i landene til deres reformer af den offentlige administration og retsvæsenet til kampen mod korruption og organiseret kriminalitet, beskyttelse af grundlæggende menneskerettigheder og ytringsfrihed samt evnen til at påtage sig forpligtelserne ved et EU-medlemskab.

Montenegro og Serbien har fortsat førertrøjen på i forhold til tiltrædelsesforhandlingerne med EU, men Albanien og Nordmakedonien oplever i øjeblikket største fremskridt i processen. Det forventes, at Albanien og Nordmakedonien snart formelt åbner tiltrædelsesforhandlingerne med EU.

Bosnien-Hercegovina har også oplevet fremskridt. Dog ikke nok til at blive tildelt status som kandidatland, og landet er således, ligesom Kosovo, stadig kun et potentielt kandidatland.

Kilde: DEO – Demokrati i Europa, Balkananalytiker Zlatko Jovanovics.