Nyt værktøj til politi-patruljer skal være værn mod indbrud

Fra næste uge får alle patruljevogne i Nordjyllands Politi et nyt redskab i bagagerummet: En kuffert udstyret med kraftigt ultraviolet lys.

UV-lyset kan patruljen, helt enkelt, benytte til at belyse formodede tyvekoster, der er kommet i patruljens besiddelse. Og hvis en borger forinden har mærket sine ejendele med den såkaldte DNA-mærkning, så kan politifolkene faktisk nemt og hurtigt afgøre, hvor de stammer fra.

Unikt sporstof

DNA-mærkning foregår nemlig ved, at borgerne påfører deres ejendele et særligt og helt unikt UV-sporstof, der efterfølgende registreres i den database. Når politiet så belyser en genstand påført sporstoffet, så kan man hurtigt – via DNA-koden – finde ud af, hvem der er rette ejer af genstanden.

Skilter man med DNA-mærkning, kan det kan være et effektivt værn mod indbrud, fordi mærkningen øger risikoen for gerningsmanden, viser undersøgelser – ligesom borgerne nemt kan få deres ejendele tilbage. En undersøgelse foretaget af Aarhus Kommune og Østjyllands Politi i 2016 viste i hvert fald et fald i indbrud med 25 procent for de husstande, der anvendte DNA-mærkning – og skiltede med det.

UV-lys er stærkt kort i efterforskningen
Og derfor lyder opfordringen fra vicepolitiinspektør ved Nordjyllands Politi, Anders Uhrskov, at borgerne DNA-mærker deres effekter.

”UV-lys vil give os et stærkt kort i efterforskningen, når vi kan fastslå, hvor en given effekt, som vi beslaglægger, stammer fra – men det forudsætter naturligvis, at borgerne tager mærkningen til sig og rent faktisk påfører det deres ejendele,” siger Anders Uhrskov.

LÆS OGSÅ:  Ventede på toilettet i flere timer og stjal fra kasseapparatet efter lukketid

Når man har DNA-mærket sine ejendele, skal man huske at registrere sig, ligesom man skal sætte advarselsmærket om DNA-mærkning op derhjemme.