Site icon 24NYT

Økonomien er i svag coronabedring

Maria Schougaard Berntsen, cheføkonom hos TEKNIQ Arbejdsgivern

Der er stadig stor forskel på, hvordan de enkelte brancher påvirkes af coronaudbruddets økonomiske konsekvenser. Nye tal fra Danmarks Statistiks foreløbige konjunkturbarometer for juli måned viser, at 33 procent af virksomhederne i bygge- og anlægsbranchen fortsat har en lavere omsætning på grund af coronakrisen, mens det samme gælder 6 ud af 10 industrivirksomheder. Mange el-, vvs- og metalvirksomheder er også stadig ramt.

”I øjeblikket er der et meget uens billede inden for el-, vvs- og metal-brancherne. Nogle virksomheder er ved at ansatte flere medarbejdere – blandt andet fordi udsigten til de frigivne feriepenge hjælper renoveringerne i de private hjem godt på vej. Andre virksomheder ser langt efter nye kunder og gruer for, hvad de skal lave til efteråret,” siger Maria Schougaard Berntsen, cheføkonom i TEKNIQ Arbejdsgiverne og fortsætter:

”Overordnet set er økonomien dog nu der, hvor faldet i tallene er stoppet, og vi i stedet begynder at se en lille pil opad i mange af nøgletallene. Det gælder både ledigheden, firmaernes salg og eksporten. Vi er blevet slået et par år tilbage, men vi er så småt på vej i den rigtige retning igen,” vurderer Maria Schougaard Berntsen.

Der er dog stadig stor usikkerhed om udviklingen for efteråret. Både udviklingen i smittetrykket, i investeringslysten og i den internationale økonomi kan ifølge cheføkonomen have store konsekvenser for, hvilket efterår vi kan se frem imod.

Revisionsfirmaet PwC har netop lavet en undersøgelse, der viser, at otte ud af ti erhvervsledere forventer, at der går mere end et år, før økonomien er på samme niveau som før coronakrisen. Og Arbejdernes Landsbank vurderede tirsdag, at hus- og lejlighedspriser begynder at falde til efteråret, hvilket vil få betydning for boligmarkedet.

”Forudsigelserne er ikke rosenrøde. Coronakrisen har kostet, og mange virksomheder har noget, der skal vindes ind igen. Det ser vi i høj grad også blandt vores medlemsvirksomheder. I juni måned vurderede 55 procent af vvs- og blikkenslagerforretningerne, 71 procent af el-installatørerne og 75 procent af virksomhederne i metalindustrien, at den forudgående måneds omsætning var lavere end normalt pga. coronakrisen, ”siger Maria Schougaard Berntsen og uddyber:

”Det er klart, at det tager tid at genvinde det tabte – også der hvor man har stoppet blødningen. For vvs- og elvirksomhederne er faldet generelt mindre, og de har derfor også mindre, der skal indhentes, men for hver fjerde metalvirksomhed var omsætningen faldet mere end 25 procent i juni. Det er derfor helt afgørende, at virksomhederne sikres de bedst mulige betingelser for at vokse både på det indenlandske og udenlandske marked,” understreger Maria Schougaard Berntsen.

Exit mobile version