Mange tror, at danske universitetsøkonomer ønsker et mere liberalt samfund med mindre stat og mere privat. Men deres anbefalinger i medier og kommissioner tyder faktisk på det modsatte. Med kun enkelte undtagelser anbefaler de mere stat og mindre privat, når de har muligheden, også selvom der er faglige argumenter for det modsatte, skriver Martin Ågerup, CEPOS, i Berlingske.
”Økonomiprofessorer har de seneste 40 år støttet reformer, der øger arbejdsudbuddet, og dermed reducerer statens udgifter til overførsler til for eksempel dagpenge, efterløn og folkepension. Men de har også foreslået, at besparelsen ikke skulle føres tilbage til borgerne i form af lavere skatter, men i stedet gå til at finansiere en større og dyrere offentlig sektor. Trods de mange reformer er skattetrykket omtrent det samme som for 40 år siden og i øvrigt det højeste i den vestlige verden.
Nationalbanken og økonomiprofessorer bør give objektiv vejledning, men i stedet får vi rene, personlige præferencer for en større, offentlig sektor og mindre markedsøkonomi pakket ind i fine titler, der signalerer objektivitet. Det er kritisabelt. Især fra Nationalbanken”.