Og vinderen er: Den grønne mafia

Kampen om at gafle offentlige milliarder, der skal allokeres til en økonomisk genopretningsplan, er i fuld gang. Og det er dem med de største muskler og det mest effektive lobbyapparat, der er bedst positioneret til at sikre sig den største bid af genopretningsmidlerne.

Selv om coronakrisen har ramt alle brancher, tyder alt på, at det er energibranchen, der står til at gafle de fleste midler.

I medierne opfordrer energibranchens lobbyister dagligt til, at grøn omstilling og klimaløsninger bliver en del af en kommende hjælpepakke.

Klimaminister Dan Jørgensen (S) er ikke overraskende enig i, at der er brug for at finde synergier mellem den økonomiske genopretning og den grønne omstilling. ”Investeringer i grønomstilling vil være et centralt element i en genopretningsplan”, sagde han.

Klimarådets formand, Peter Møllgaard, mener, at det er helt afgørende, at en genopretningsplan for den danske økonomi bliver skruet samme, så den accelererer den grønne omstilling.

Når vi skal investere som samfund i Danmark, så er det klogt, at vi investerer ekstraordinært i den grønne retning, vi gerne vil fremme”, har Dansk Industris adm. direktør, Lars Sandahl Sørensen udtalt.

Dansk Energi, som er en aggressiv lobbyorganisation for de danske energivirksomheder, har allerede en plan klar: en ambitiøs og offensiv ”grøn strakspakke” på ca. 2 mia. kr. årligt frem til 2023.

Ved at lave en grøn genopretningsplan regner politikerne med at skabe tusindvis af subsidierede jobs.

Hvis der gennemføres store investeringer i energibranchen, betyder det, at der i andre brancher bliver gennemført færre investeringer, som også kunne have skabt jobs – vel at mærke mere produktive jobs uden offentlig støtte.

Tidligere overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen har udtrykt det således: ”Offentlig støtte skaber ingen nye job på langt sigt. Til gengæld har offentlig støtte betydning for, hvor jobbene bliver skabt”.

Alt tyder på, at den kommende genopretningsplan vil allokere samfundets investeringsressourcer til de såkaldte ”grønne” brancher. Det vil betyde, at der vil  blive skabt flere jobs her. Men det vil ske på bekostning af andre brancher, som vil få færre investeringer og jobs.

I kampen om genopretningsmidlerne er det helt klart energibranchen, der har de største muskler og de mest effektive lobbyister. Det er derfor den grønne mafia, der er vinderen.

André Rossmann

 

Kommentarer