Omtale af uroligheder blev forsøgt nedtonet og fordrejet forud for Frankrigs parlamentsvalg


Hver uge tager 24NYT temperaturen på ytringsfriheden både i og udenfor Danmark. Medlemmer af Trykkefrihedsselskabets ledelse skriver på skift om aktuelle emner, hvor det frie ord er sat på prøve.


 

I forbindelse med finalen i Champions League opstod der uroligheder udenfor Stade de France. Liverpool-tilhængerne fik skylden, og franske myndigheder gav UEFA besked på ikke at nævne de lokale indvandrerbanders rolle i urolighederne.  

Kampen i Saint-Denis

Finalen i UEFA’s Champions League skulle oprindeligt have været afholdt i Skt. Petersborg, men grundet Ruslands invasion af Ukraine blev den flyttet til Frankrigs prestigefyldte fodboldstadion: Stade de France, der ligger i det indvandrertætte Saint-Denis nord for Paris. Kampen blev afholdt lørdag den 28. maj mellem Real Madrid og Liverpool. 

Inden kampen opstod der kaotiske tilstande udenfor stadion. Liverpool-tilhængere blev ikke lukket ind, og politiet brugte tåregas mod menneskemængden. Billeder derfra viste, at der også var mange indvandrere til stede under urolighederne. Kampen blev 36 min. forsinket, og UEFA ville informere om baggrunden herfor. Ifølge Daily Mail pålagde franske myndigheder dem imidlertid at undlade at nævne de lokale indvandrerbanders rolle. Årsagen kan ifølge avisen være nervøsitet forud for det franske parlamentsvalg, der skulle afholdes få uger senere à to runder: den 12. og 19.  juni. 

Der er siden kommet adskillige vidneudsagn fra fodboldtilskuere, der blev bestjålet og forulempet på vej væk fra Stade de France efter kampen. 

Falske forklaringer

Sportsminister Amélie Oudéa-Castéra hævdede mandag morgen den 30. maj, at 30.000 til 40.000 Liverpool-tilhængere var troppet op ved Stade de France uden billet eller med en forfalsket billet. Indenrigsminister Gérald Darmanin gentog dette senere på dagen og tilføjede, at der var overvældende mange falske billetter og at dette var årsagen til problemerne. Paris’ præfekt, Didier Lallement, istemte forklaringen om ”massivt snyd med falske billetter”. Liverpools fanzone uden for området, ved Cours de Vincennes, var imidlertid fyldt med det forventede antal tilrejsende uden billet, så disse var ikke ved Stade de France. Som advokat Pierre Barthélémy, der var til stede, bemærker: ”Det er endnu en undskyldning. Først forklarede de, at kampen blev forsinket på grund af fodboldtilhængeres sene ankomst, og da det gik op for dem, at mange allerede var der kl. 17:30-18, gav de RER’s togstrejke skylden, men der var ingen problemer på den front. Dernæst var der de falske billetter og dem uden billet, men antallet er grotesk.” Da kampen først var gået i gang, stod der ifølge Barthélémy 300-400 unge udenfor Stade de France, men det var ikke Liverpool-tilhængere. Sportsjournalist Daniel Riolo mener, at unge i de indvandrertætte boligområder havde fremstillet falske billetter (og at det angivne antal i omløb var voldsomt overdrevet), som de solgte til englændere. Ifølge Riolo blev flere af billetkontrollørerne ansat en uge inden via Facebook, og nogle lod vennerne smutte ind.  New York Times opgjorde siden antallet af falske billetter til 2.589. 

LÆS OGSÅ:  ”De hader vores frihed”

Koordinerede overgreb

Flere fra politiforbundene fortæller, at der var adskillige unge, heriblandt illegale indvandrere, fra de udsatte boligområder i Seine-Saint-Denis og Franc-Moisins. Ifølge formanden for departementets politiforbund, Ludovic Bonnet, ”kom de fra Paris, Pantin og Aubervilliers, og man fik ligefrem indtryk af, at der var en vis koordinering imellem dem”. Politiet er vant til store begivenheder ved Stade de France, men Ludovic Bonnet har aldrig oplevet noget lignende. Enkelte englændere blev tilbageholdt for vold i forbindelse med, at de blev bestjålet, men langt størstedelen af de 105 anholdte var illegale indvandrere. Dette bekræftes af talsmand for politikommissærernes uafhængige fagforbund, Matthieu Valet. 

Efter kampen forlod tilskuerne stadion og blev mødt af grupper af bevæbnede unge. Nogle fodboldtilskuere søgte tilflugt i nærheden af politibetjente, og andre gik hen til fremmede for at søge sikkerhed i deres selskab. 

Flere har siden fortalt om seksuelle overgreb. Politifolk har bevidnet overgreb eller hørt om dem, og der er flere beretninger på de sociale medier. Real Madrid-tilhængeren Luis skriver på Twitter: ”Jeg har set piger græde fordi fyre havde befamlet dem”. Der var tale om ”grupper på 30-40 personer, der antastede familier fra Madrid for at bestjæle dem og det, der er værre”. Til Le Figaro uddyber han: ”Jeg har set piger på under 12 år græde, fordi de blev befamlet af disse monstre.”  Til 20 Minutos fortæller en anden Real Marid-tilhænger: ”Real Madrids og Liverpools tilhængere samlede sig for at danne skjold og bedre kunne forsvare sig. Så opdagede jeg, at mange af pigerne havde fået hevet tøjet af og var blevet bestjålet”. 

LÆS OGSÅ:  EU alene vide?

Liverpool-tilhængeren Paul var taget til Saint-Denis sammen med sin 19-årige datter. ”Da vi nærmede os stadion, var der stadig flere lokale unge i menneskemængden. De var aggressive over for Liverpools tilhængere, og vi frygtede, at de havde knive”. Datteren blev antastet, og Paul hørte om mange andre kvinder, der var blevet befamlet. ”Det virkede til at være en taktik for at fremprovokere en konflikt… Hvis du reagerede og angreb dem, så kunne de finde på hvad som helst, såsom at dolke dig”. 

Ifølge Ted Morris fra en handikaporganisation i Liverpool blev en handikappet ung kvinde udsat for seksuelle overgreb. 

Paddy Pimbletts beretning

Den 27-årige MMA-sportsmand Paddy Pimblett fra Liverpool fortæller RMC Sport om sin oplevelse: Inden kampen havde han set folk få stjålet deres billet. Da Paddy Pimblett nåede frem til billetkontrollen, fortalte kontrolløren ham, at hans billet var falsk, og da han protesterede, fik han den tilbage. Andre afleverede imidlertid slukøret deres (gyldige) billet  til kontrolløren, der herefter solgte billetten til en anden. 

Da Pimblett efter kampen forlod stadion, så han flere grupper på omkring 30 unge fra Saint-Denis, der var bevæbnet med store knive, jernrør eller køller. En gammel mand var blevet slået ned og bestjålet, og han kom hen til Pimblett for at søge sikkerhed. 

Sporede blev slettet

Ifølge Erwan Le Prévost fra det franske fodboldforbund slettes overvågningsbilleder fra Stade de France automatisk efter 7 dage. Myndighederne havde ikke rekvireret billeder derfra i tide, hvilket oprører Marine Le Pen fra Rassemblement National. Hun mistænker myndighederne for ved sin manglende indgriben at ville dække over sine fejl. Hun bakkes op af flere parlamentsmedlemmer fra Republikanerne samt Éric Zemmour fra Reconquête! Også formanden for senatets kulturudvalg, Laurent Lafon, undrer sig: Der havde været rigeligt med tid til at rekvirere optagelserne, og han understregede, at det er nødvendigt at forstå, hvad der er sket. Europe 1 har talt med en retskyndig kilde, der undrer sig over, at det franske fodboldforbund ikke havde taget initiativ til at gemme optagelserne og overdrage dem til retsvæsenet. 

LÆS OGSÅ:  Nu kæmpes der om fremtiden

Ifølge premierminister Élisabeth Borne forsøger man nu at genskabe videomaterialet. 

Undskyldninger og efterforskning

Liverpools tilhængere har nu fået en officiel undskyldning, og senatet har nedsat et udvalg, der undersøger omstændighederne ved Stade de France.

Fredag den 10. juni åbnede anklagemyndigheden i Bobigny, som Stade de France hører under, en sag vedrørende tyverier og grov vold i forbindelse med finalekampen. Forboldtilhængere i Storbritannien og Spanien kan via hjemmesiden for Frankrigs ambassade i landet indgive en anmeldelse. 

Offentligheden blev først bekendt med tv-billederne af vrede Liverpool-fans, der ikke kunne komme ind på stadion og politiets brutale brug af tåregas mod menneskemængden. Nu begynder omfanget af urolighederne, og begivenhedernes politiske betændthed, at gå op for folk. Ligeledes har myndighedernes ublu løgne skabt vrede. 

Éric Zemmour bemærker, at indenrigsminister Gérald Darmanin åbenbart finder det mindre farligt at risikere en diplomatisk konflikt med englænderne end en konflikt med Saint-Denis. Ved at ignorere volden fra Saint-Denis’ unge og give andre skylden kan han indirekte opmuntre dem til at gå endnu længere. 

Nok er Stade de France en prestigefyld arena, der huser nogle af Frankrigs største begivenheder, men den ligger i Saint-Denis, og som det franske fodboldikon Thierry Henri udtalte til CBS Sport, da de to finalister var fundet til finalen i Champions League: ”Teknisk set ligger Stade de France i Saint-Denis”, og da tv-værten ikke forstod hans bemærkning, fortsatte han: ”Stade de France ligger i Saint-Denis. Det er ikke Paris. Jo, det er selvfølgelig lige ved Paris, men tro mig, du ville ikke ønske at være i Saint-Denis. Det er ikke det samme som Paris.”

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)