Opnå vægttab med en ballon i maven

Maveballon behandling

Er du utilfreds med din vægt og vil gerne tabe dig? Nu er det muligt at reducere sin vægt betydeligt uden kirurgiske indgreb. Du kan nemlig få en maveballon i stedet. Den vil hjælpe dig ved at øge din mæthedsfølelse og dermed mindske din appetit, så det bliver lettere at bryde dårlige kostvaner. Nogle af de aktører, der tilbyder en maveballon behandling tilbyder i tillæg diætetisk vejledning, som yderligere kan sætte skub i vægttabet og sikre, at du holder fast i de gode kostvaner i fremtiden.

Ikke alle er egnede til at få en maveballon

Det er desværre ikke alle overvægtige, som ballonbehandlingen er egnet til. Men hvis du har et BMI, der ligger mellem 30 og 40, er behandlingen meget velegnet til dig. Især er der gode resultater, hvis behandlingen kombineres med vejledning fra en diætist. Ligger dit BMI under 35 kan du forvente ekstra stor succes da erfaringen viser, at vægttabet og den sunde livsstil i høj grad er blivende her.

Behandlingen har udviklet sig

Måske har du hørt om maveballonen for nogle år siden, hvor resultaterne ikke var bemærkelsesværdigt gode. Årsagen til det var, at da metoden første gang blev brugt i Danmark, måtte ballonen kun være i maven i en periode på tre måneder. Det var ikke længe nok til at opnå det ønskede vægttab. Nu er der dog udviklet balloner, der må ligge i maven et helt år og, derfor er behandlingen blevet meget mere effektiv.

Velkendt metode i USA

Selvom maveballonen er en forholdsvis ny behandlingsform i Danmark, er metoden som sådan ikke ny. Den har været anvendt i USA i over 10 år. Det betyder, at der er samlet megen viden om behandlingen og, at der er stor lægemæssige erfaring med behandlingen. Metoden er således ikke ny og u-afprøvet på verdensplan.

Kriterierne for at gå i gang med behandlingen

  • Der er visse kriterier, der skal opfyldes for, at du kan få en maveballon:
   Du er fyldt 18 år
  • Dit BMI ligger mellem 27 og 45 – ballonen er bedst egnet til personer, der har max. 30 kg overvægt.
  • Hvis du har en spiseforstyrrelse, er det et krav, at du er i behandling for denne.
  • Der er en del medicinske tilstande, der ikke kan forenes med maveballon behandlingen. Drøft derfor med din læge, om behandlingen er noget for dig.

Hvad er vægttabet med en maveballon?

Hvis du samtidigt følges af en diætist som vejleder dig med hensyn til sund kost, kan du tabe 25 kg ved hjælp af en maveballon. I starten er det maveballonen, der er er årsagen til et stort vægttab, men for at fortsætte vægttabet er det nødvendigt at have samtaler med diætisten, om din kost så du kan vælge det rigtige mad. Det er ligeledes en væsentlig del af et varigt vægttab, at du dyrker motion. Desværre er det ikke ballonen alene, der kan forårsage et varigt vægttab. Den kan hjælpe det i gang og, så er det op til dig at fortsætte den sunde livsstil, når den er fjernet igen. Gør du ikke det, vil maveballonen ikke have stor effekt på sigt.

Ballonbehandlingen

Det er et ukompliceret indgreb at placere ballonen i mavesækken. Det foregår ved en gastrokopi, som er en kikkertundersøgelse i mavesækken. Når selve ballonen placeres i mavesækken kommer patienten i en kortvarig, men fuld bedøvelse. Indgrebet tager kun omkring 15 minutter. Proceduren er den samme ved fjernelse af ballonen.

Kosten efter ballonen

Når ballonen er placeret i din mavesæk skal du være på flydende kost i de to første uger. I de tre næste uger, må du indtage en skånekost. Hvis du vil have en behandling med en maveballon, skal du forberede dig selv på, at du ikke kan spise normal kost før, der er gået mindst 6 uger. I alle de 12 måneder du har maveballonen gælder det dog, at du ikke må spise for store portioner. Det kan være direkte farligt, da mavesækken tømmes langsomt på grund af ballonen.