Optakt til politisk udrensning på Berlingske?

Berlingskes debatredaktør, Pierre Collignon, har forleden rejst en kritik af, at de venstreorienterede amerikanske medier, som de sidste 4-5 år har haft travlt med at tilsvine, udskamme og dæmonisere den tidligere præsident Donald Trump, ikke trækker deres falske anklager, løgnagtige påstande og fake news om Trump tilbage. De amerikanske medier står tilbage med et forklaringsproblem, mener Collignon.

24NYT har efterfølgende i en leder peget på, at også de statsstøttede danske medier med Berlingske i spidsen står tilbage med et forklaringsproblem, idet de i deres dækning af amerikansk politik i Trumps embedsperiode har lagt sig tæt op ad de samme venstreorienterede amerikanske medier, skrottet de journalistiske dyder og tanketomt efterplapret deres fake news om Trump.

I forlængelse af overnævnte ledere bringer dagens Berlingske to særdeles interessante indlæg. Det ene er forfattet af Berlingskes journalist Bent Blüdnikow, og det andet af Birgitte Borup, avisens udlandsredaktør.

Ligesom 24NYT skriver Blüdnikow, som tidligere i flere indlæg i Berlingske har peget på, at almindelig journalistisk upartiskhed i foruroligende grad var sat ud af spillet, når det gjaldt danske mediers dækning af amerikansk politik, at Berlingske har et moralsk ansvar for de falske rygter om Trump.

Fra amerikanske medier flød anklagerne mod Trump i en lind strøm til europæiske medier, og Berlingske skrev om disse anklager uden at sætte spørgsmålstegn ved anklagerne og i en tendentiøs stil, som efterlod læsere i den tro, at der var noget om snakken. Problemet med mediernes (herunder Berlingskes – 24NYT red.) artikler var ikke alene, at de uden kildekritik gengav løse og anonyme anklager, men også at medierne ikke gengav kilder, der pegede i en anden retning”, skriver Blüdnikow i sit indlæg og spørger retorisk: ”Har Berlingske, der formidlede anklagerne fra New York Times og andre medier, ikke et ansvar til at fortælle læserne sandheden, som den nu er kommet frem og tage et medansvar?”

Det er Birgitte Borup uenig i. I sit indlæg forsvarer hun Berlingskes dækning af amerikansk politik og Trump og beskylder Blüdnikow for ”mildest talt upræcis udlægning”. ”Du fremstiller det, som om Berlingske ukritisk har adopteret sin dækning fra amerikanske venstrefløjsmedier og skriver, at Berlingske uden kildekritik gengav løse og anonyme anklager. Det er ikke sandt”.

Det er temmelig usædvanligt, at to kolleger på samme avis retter anklager mod hinanden i fuld offentlighed. Det er derfor nærliggende at formode, at det er Berlingskes ledelse med Tom Jensen i spidsen, der har pudset Birgitte Borup på Blüdnikow, og at dette muligvis er optakten til, at Blüdnikow på sigt bliver nødt til at forlade Berlingske.

At den nominelt borgerlige avis Berlingske har svært ved at håndtere ægte borgerlige og nationalkonservative synspunkter og holdninger, var vi vidne til i maj 2021, da chefredaktør Tom Jensen afbrød samarbejdet med erhvervsmanden Asger Aamund, som i mange år havde leveret artikler, kommentarer og kronikker til Berlingske.

Det er egentlig mærkeligt”, sagde Asger Aamund til 24NYT, ”for ikke så længe siden blev jeg inviteret til et møde med chefredaktionen, der gerne ville have nogle gode råd om, hvordan Berlingske kunne bevare og udvikle sin borgerlige profil. Men nu er der så ikke ‘plads’ til mine nationalliberale holdninger, som jeg ved deles af rigtig mange af Berlingskes læsere. Collignon frabad sig mine kommentarer til Trumps politik, da denne ’var tilstrækkeligt dækket af Berlingskes egne korrespondenter og journalister’. Og må jeg tilføje – af Samuel Rachlin, Mogens Lykketoft og Jarl Cordua – hvis Trump-hadende udgydelser i Berlingske ikke havde ende”.

Ifølge Asger Aamund begrundede Berlingske hans ”fyring” med ”pladshensyn”. Det bliver derfor spændende at, at se, hvor længe der vil være plads til Blüdnikow på Berlingske.

Bliver Blüdnikow frosset ud, vil der kun være tre ægte borgerlige og nationalkonservative profiler tilbage i de statsstøttede medier: Morten Uhrskov Jensen og Mikael Jalving på Jyllands-Posten og Eva Selsing på Berlingske. Spændingen stiger dag for dag.

André Rossmann

Lederen er blevet opdateret med Asger Aamunds supplerende kommentar vedr. Berlingskes dækning af Trumps politik.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)