HÅNDVASK: 23 % af danske husholdninger vasker stadig op på ’gammeldaws facon’, og det koster på vandregningen
Næsten 600.000 af 2,6 mio. danske husstande vasker fortsat op i hånden anno 2021. Ifølge nye tal fra Danmarks Statistik, som Home har set nærmere på, har 77 % af husstandene i dag opvaskemaskine.
Det betyder, at der i ca. 598.000 hjem stadig vaskes op på ’gammeldaws facon’ – under hanen.
Hvis det er med rindende, varmt vand, koster det ca. 5 kr., at vaske op i hånden i 5 minutter. En moderne opvaskemaskine kan klare jobbet for ca. 4 kr. om dagen, viser en beregning fra Bolius.
Med daglig opvask betyder det en årlig merudgift til opvaskevand på ca. 218 mio. kr., har ejendomsmæglerkæden Home beregnet på basis af Danmarks Statistiks tal.
Det betyder, at den enkelte husstand kan spare ca. 500 kr. om året med en moderne, energibesparende opvaskemaskine* i stedet for håndopvask.
Ifølge Home er regnestykket dog i praksis nok noget bedre.
”I mange husstande – især singlehusstande, som der er ca. 1,4 mio. af – er det ikke nødvendigt at lade opvaskemaskinen arbejde hver dag, hvilket gør besparelsen en del større,” siger Henrik Hauthorn Jensen, boligmarkedsanalytiker i Home.
Du sparer også tid
Opvaskemaskinen kan rumme en del mere service og bestik, end du kan vaske op på fem minutter i hånden, så måske behøver den kun køre 2-3 gange om ugen eller sjældnere.
”Oven i de lune kontanter sparer du en masse tid ved ikke at vaske op i hånden,” lyder det fra Homes analytiker.
Hvis man skyller af i hånden, inden man sætter i opvaskemaskinen, ødelægger man dog det gode regnskab – både for miljøet og pengepungen.
Du sparer 11 liter vand
Ifølge Forbrugerrådet Tænk bruger du helt op til 11 liter overflødigt vand, hvis du skyller tallerkenerne af først – du risikerer at bruge dobbelt så meget vand som normalt på noget, som ikke er nødvendigt, da en moderne opvaskemaskine i langt de fleste tilfælde sagtens kan vaske rent uden skylning først.
Siden 1990 hvor statistikken startede, er en opvaskemaskine dog blevet ’næsten hver mands eje’. Dengang var det kun ca. 29 % af de danske husstande, der havde opvaskemaskine. Alene de seneste fem år er det steget fra 68 til 77 %.
FAKTA: Boligkøberne har fokus på ’maskinparken’ i køkken og bryggers
Bæredygtighed og lavt støjniveau er vigtigt. De rette hvidevarer gør boligsalget nemmere, oplever Homes mæglere.
Når en bolig skal sælges, er det vigtigt, at hvidevarerne passer godt ind i boligens helhedsindtryk. Du kan derfor lette boligsalget ved at udvælge de helt rigtige hvidevarer.
Desuden efterspørger boligkøberne støjsvage hvidevarer, ikke mindst opvaskemaskine, fordi mange boliger i dag indrettes med åbne køkken-alrum.
”Generelt forventer folk, at der er gode og funktionelle hvidevarer i deres bolig, så hverdagen forløber ukompliceret,” siger Lone Bøegh Henriksen fra Home.
FAKTA: Hvor meget koster det at vaske op under en løbende vandhane vs. i opvaskemaskine?
Det kan hurtigt løbe op, hvis du vasker op, mens vandhanen løber. Gennemsnitsprisen på varmt vand er på 10,7 øre pr. liter, og da der kommer ca. 12 liter vand pr. minut ud af vandhanen, koster det lidt mere end en krone i minuttet at vaske op under rindende varmt vand.
Derfor kan regningen for opvask, mens vandet løber, ende på omkring 2.000 kr. på et år, hvis du vasker op 5 minutter hver dag. Hvor stor din regning bliver, afhænger naturligvis af, hvor meget du skruer op for vandet, hvor lang tid du er om at vaske op, og hvad vandprisen i din kommune er.
Til sammenligning koster det omkring fire kroner at bruge en opvaskemaskine* med energimærke A+++, så hvis du bruger opvaskemaskinen hver dag, vil det koste omkring 1.469 kr., mens en opvaskemaskine med energimærke A koster omkring 1.834 kr. Til gengæld kan opvaskemaskinen rumme mere service, end du kan vaske op på fem minutter i hånden.
En opvaskemaskine med energimærkningen A+++ fås fra ca. 3.000 kr. Det betyder, at den har tjent sig hjem på under 6 år sammenlignet med opvask under rindende varmt vand.
Kilde: Bolius/Home