Site icon 24NYT

Overvejer du at droppe flyet? Her er 9 gode råd til bilferien

Foto: Jairph.

Strejkevarsler truer med at gøre flytrafikken ustabil i Danmark og andre steder i Europa, så mange overvejer måske bilferie denne sommer. Og med god forberedelse kan du spare dig selv for trængsler undervejs.

Ustabil flytrafik, klimaregnskab, friheden ved at være egen herre på turen. Der kan være flere gode grunde til at overveje at tage bilen denne sommer, selvom benzinpriserne er på himmelflugt.

Men hvordan minimerer du risikoen for dumme skader undervejs? Hvad gør du, hvis uheldet er ude? og dækker forsikringerne, når du er kørt i en grøft ved Gardasøen?

Der er mange ting at holde styr på, inden du fylder tagboksen og ruller imod sydligere himmelstrøg, så vi prøver at give dig en tjekliste over de ting, du kan gøre for, at din rejse bliver vellykket.

“Det tager ikke lang tid at gå bilen igennem, men det kan det altså godt gøre, hvis du lige pludselig løber tør for olie midt på autostraßen kl. 02.00 om natten. Desuden er der simple ting, du kan gøre for at gøre din egen komfort bedre til den lange køretur,” siger Jan Graversgaard, der er direktør for Skade Motor, Indbo & Sundhed i Alm. Brand Group, som Codan er en del af.

Lige meget, hvor meget man passer på, så kan uheldet altid være ude. Og når man står i en stresset situation langt fra hjem, så tænker man måske ikke så meget på, at uheldet skal dokumenteres.

“Det er surt at stå med en punkteret bil eller få en Fiat op i bagenden, men man kan forberede sig hjemmefra, så man ved, hvad man skal gøre, for at alle formalia er på plads. Og det vil man altså takke sig selv for, hvis uheldet er ude,” siger Jan Graversgaard.

Jan Graversgaard anbefaler, at man skæver til følgende liste, før man tager afsted.

Klargør din bil

  • Tjek olie og væsker på bilen.
    Sørg evt. for, at bilen ikke kommer til at overskride serviceintervallet, imens du er på ferie. Dermed er man sikret, at bilen er i en sund tilstand, og kan klare hele turen.
  • Tjek dæktryk, og evt. standen af bilens dæk. Dæktrykket er vigtigt i forhold til køreoplevelsen. Hvis der mangler luft i ét af dækkene, vil bilen begynde at trække til den ene side. Er dækkene slidte, er der større risiko for punkteringer, og du får et dårligere vejgreb, når det regner.
  • Gå bilens lys og lygter efter. Kører du langt, og måske i aften eller nattetimerne er det ekstra vigtigt, at lyset fungerer som det skal. Er der gået en pære i forlygtens nær eller fjernlys, kan det være en god idé at skifte begge, så man får ens lysfald på vejen.

Vær forberedt på uheld

  • Print International Fællesanmeldelse hjemmefra. Kan hentes på Uheld i udlandet – DFIM Den er bindende for begge parter, når de begge har underskrevet den. Mange udenlandske bilister har den med og udfylder samt underskriver den på skadestedet. Der står det samme i den, uanset hvilket sprog den er på, så den er rigtig god at have, så man kan se, hvad man udfylder og skriver under på.
  • Download Rødt Kort app – så er det nemt at skrive til SOS og oprette en sag fra skadestedet. Derudover indeholder den også dokumentation for kasko-dækning.
  • Har du været ude for et uheld, så tag billeder på skadestedet. Tag billeder, der viser de involverede parter samt situationen og omgivelserne (vejen, skilte osv.) på stedet, og tag billeder af modpartens kørekort og modpartens Grønne Kort.

Gode råd, når det gælder dig

  • Medicinsk forhåndsgodkendelse Det er vigtigt, at være opmærksom på medicinsk forhåndsgodkendelse, hvis du har været syg indenfor 60 dage før afrejse.
  • Husk at medbringe det Blå Sygesikringskort, hvis skaden skulle ske.

  • Tjek om din rejseforsikring er gyldig og dækker de lande, I skal igennem.
Exit mobile version