Patienter bliver fortsat væk fra lægerne, psykologerne og tandlægerne

Af frygt for corona møder mange patienter fortsat ikke op til deres aftaler hos landets læger, tandlæger og psykologer. Trygheden skal genskabes, så manglende besøg ikke får varig effekt på folkesundheden.

På grund af corona undlader for mange potentielt syge danskere at tage til lægen, tandlægen og psykologen. En problemstilling, som er påpeget gentagende gange af Sundhedsstyrelsen.

For de fleste danskere er et besøg hos lægen, tandlægen eller psykologen ellers ikke et problem. Ifølge Danmarks Statistik havde cirka 80 procent af danske mænd og hele 92 procent af danske kvinder, som minimum ét besøg hos deres læge i 2019. Men for nogle af de resterende mænd og kvinder var årsagen for manglende besøg på landets sundhedsklinikker dog ikke et perfekt helbred, men mere angst for lægen eller kontakten med andre potentielt syge mennesker på klinikken. Selvom meget tyder på, at smittefaren er mindre nu end tidligere, er den negative tendens med udeblivende patienter dog fortsat.

Det kan psykolog Jon Glud Kloster genkende:

– Jeg har ligesom alle andre oplevet flere aflysninger og færre patienter efter genåbningen, forklarer han og uddyber:

– Det vil give problemer i det lange løb og koste på folkesundheden, hvis mange fortsat vælger læger og psykologer fra i frygt for at blive smittet. For det er jo ikke fordi, de ikke længere er syge, eller har brug for psykologisk hjælp.

Skab tryghed på klinikkerne

LÆS OGSÅ:  Dansk Industri: Giv corona-forsinkede studerende et halvt års ekstra SU

Hos virksomheden Nordic2Care, som er leverandør og service-udbyder af luftrensere, er man begyndt at kontakte læger, tandlæger og psykologer for at hjælpe med at genskabe trygheden på klinikkerne.

– Der vil altid være en lille del af befolkningen, der er utryg ved at besøge en klinik, og coronakrisen har gjort denne gruppe større. Vores luftrensere tilføjer et synligt og mærkbart element til sikkerhedsforanstaltningerne i venteværelserne og klinikkerne, så patienterne igen kan føle sig trygge ved at møde op til deres aftaler, siger Jens Meldgaard Ryhl, partner i Nordic2Care.

Nordic2Cares produkter benyttes allerede på 80 procent af landets plejecentre samt et stort antal bosteder og daginstitutioner. Interesserede klinikker kan prøve luftrenserne gratis over en 14-dages prøveperiode.

Psykologiske masseeffekt

Selvom afspritning, større afstand mellem patienterne og tilføjelsen af en luftrenser ikke kan garantere et fuldstændigt smittefrit miljø, kan Sundhedsstyrelsens formaninger og klinikkernes mange nye tiltag have en positiv psykologisk effekt, vurderer Jon Glud Kloster:

– Vi mennesker følger strømmen og flokken. Der skal derfor være en samlet og gentagende indsats fra alle parter for at overbevise befolkningen om, at det er sikkert at tage til lægen og psykologen, siger han og tilføjer:

– Det kan derfor kun være positivt, når man på klinikkerne melder ud, hvilke tiltag der er foretaget for undgå smitte.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)