Budskabet kommer i forbindelse med, at Anklagemyndigheden ved Syd- og Sønderjyllands Politi for nyligt har rejst tiltale mod en 34-årig mand, bosiddende i Esbjerg Kommune, i en omfattende sag om grooming.
Vær skeptisk og brug din sunde fornuft!
Sådan lyder det vigtigste råd fra vicepolitiinspektør Chr. Østergård fra Syd- og Sønderjyllands Politi til børn og unge, når de færdes på sociale medier på nettet.
Budskabet kommer i forbindelse med, at Anklagemyndigheden ved Syd- og Sønderjyllands Politi for nyligt har rejst tiltale mod en 34-årig mand, bosiddende i Esbjerg Kommune, i en omfattende sag om grooming.
Den 34-årige er blandt andet tiltalt for i 129 tilfælde at have udsat drenge, primært i alderen mellem 10 og 15 år, for forsøg på voldtægt, ulovlig tvang, blufærdighedskrænkelse og anden seksuel omgang end samleje via sociale medier.
I tilgift efterforsker Syd- og Sønderjyllands Politi et andet stort sagskompleks om digitale sexkrænkelser, hvor en 22-årig mand fra Varde Kommune er varetægtsfængslet.
Robuste
Vicepolitiinspektøren fremhæver i den forbindelse, at det vigtigste forældre, lærere m.m. kan gøre i forhold til børn og unges adfærd på sociale medier, er at gøre dem kritiske over for, hvad de møder i den digitale verden.
– Sociale medier er en vigtig og helt integreret del af børn og unges hverdag. Det er ikke realistisk, at vi kan skærme børn og unge fra den del af nettet. I stedet skal vi gøre dem robuste og kritiske, så de siger fra, hvis der er nogen, der forsøger at overskride deres grænser på sociale medier, fremhæver Chr. Østergård.
Fire enkle punkter
Han sammenfatter rådgivningen til fire enkle punkter, som forældre samt lærere og andre fagpersoner kan læne sig op ad, når det gælder om at lære børn og unge at navigere på sociale medier.
- Vær skeptisk og brug din sunde fornuft. Er den person, du chatter med, nu den, vedkommende udgiver sig for at være?
- Sig fra, hvis dem, du chatter med, begynder at stille krav – uanset om det drejer sig om fotos, penge eller noget helt tredje
- Vær meget forsigtig med at sende billeder og videoer af dig selv til andre. Du kan ikke styre, hvem der i sidste ende modtager materialet, og om det bliver sendt videre
- Kontakt dine forældre eller andre voksne, du har tillid til, hvis du har oplevet noget ubehageligt på sociale medier. Du kan også ringe til Børnetelefonen på telefon 116 111
Chr. Østergård opfordrer desuden forældre til at vise aktiv interesse for deres børns færden på sociale medier, og skolerne til at sætte emnet på skemaet.
Gode råd og nyttige links
Læs flere gode råd til børn og unge her og gode råd til forældrene her.
På www.sletdet.dk kan du finde en vejledning til, hvordan du kontakter et sociale medie og beder om at få noget slettet.
På www.sikreside.dk kan du læse mere om, hvordan du hjælper dit barn til sikker adfærd på nettet.
Anmeld til politiet via dette link: https://politi.dk/anmeld/it-relaterede-seksualforbrydelser/grooming