Politiet mørklægger sin rolle i minksagen

Landets øverste politimyndighed, Rigspolitiet, har mørklagt vigtige dokumenter om politiets rolle i den ulovlige aflivning af millioner af mink med den begrundelse, at pressens undersøgelse af sagen kan være ”skadelig” og skal derfor ”undgås”, oplyser Berlingske.

”Jyllands-Posten og Berlingske har i månedsvis forsøgt at få myndighederne til at udlevere dokumenter, der kan belyse forløbet, herunder kaste lys over, hvordan Rigspolitiet ved en fejl kunne bede betjente presse på for at få aflivet mink, til trods for at politiet vidste, at det var ulovligt, men hidtil forgæves.

Professor i forvaltningsret ved Københavns Universitet, Michael Gøtze, mener, at Rigspolitiets viser, hvad embedsmænd tænker, men sjældent siger: ’Det er et afslag på aktindsigt, som i et usædvanligt klart sprog afspejler, hvad mange tænker, når man sidder i centraladministrationen: Når pressen graver, bliver det hurtigt sort/hvidt, og nogen skal hænges til tørre – den, der lever skjult, lever godt. Offentlighedsloven sætter dog grænser for, hvor skjult man kan leve’”.