UTROLIGT! Politiet om dominanskriminalitet: Unge bander røver ikke for penge, men for at dominere

Bander røver først og fremmest for at dominere og skabe en følelse af underkastelse hos offeret, fortæller eksperter hos svensk politi.

Svensk politi har registreret flere end 110 røverier i det centrale Gøteborg i løbet af sommeren. Men fra at røve for penge, er det nu for dominans.

“Det er en måde at vise ens magt på. De vil dominere steder. Du gør dette ved at skræmme andre unge mennesker”, fortæller politikommisær Thomas Pettersson, analytiker hos Gøteborg politi.

“Når det gælder denne type unge, handler det mere om spænding end om at få nogle penge”, fortæller politiets anklager Linda Wiking til avisen GT.

Det handler ifølge politiets oplysninger ikke om penge, men om “magt, dominans og spænding”.

Anders Börjesson, vicepolitichef i Stor-Gøteborg fortæller, at antallet af røverier er stigende, og at volden er blevet grovere.

Ikke nyt

En studie fra 2006 fra Lund Universitet viser, at kriminelle allerede dengang målrettet gik efter oprindelige svenskere for at sætte en skræk i deres ofre – dominanskriminalitet. Studiet bygger på interviews med 11 kriminelle.

“Når vi er ude i byen og røver, så er det krig, vi kæmper mod svenskerne”, fortæller en kriminel ifølge forskerne.

“Magt er for mig, at svenskerne skal se på mig og lægge sig på jorden og kysse mine fødder”, fortæller en anden.

Lette ofre

LÆS OGSÅ:  59-årig kvinde sigtet for vold

De unge i rapporten fortæller, at de foretrækker at røve svenskerne, fordi de er de nemmeste ofre. I interviewene bruger de ord som “bange”, “underkastende” og “dumme” til at beskrive deres svenskfødte ofre. En dreng siger, at “svenskerne ikke gør noget, og de giver os bare tingene, de er så underkastende”.

Ifølge forskeren bag rapporten, Petra Åkesson, var ønsket om at dominere og ydmyge en generelt tendens blandt de kriminelle, hun interviewede:

“Man kan ikke drage nogen generelle konklusioner baseret på hvad elleve unge siger. Men det er stadig forbløffende, at de svarer så ens, selvom jeg har interviewet dem ved forskellige lejligheder”, siger hun ifølge Sydsvenskan.