Politiet sløser med danskernes data

Indholdet fra et ukendt antal sms-beskeder er i strid med loven havnet hos Rigspolitiet i en sag, som er indberettet til Erhvervsstyrelsen. Telebranchen erkender, at der er tale om en alvorlig fejl, skriver Jyllands-Posten.

På de indre linjer i politiet voksede teledatasagen i marts sidste år, da det stod klart, at en fejl i det it-system, der konverterer teleselskabernes rådata, måske i årevis havde bidraget til forkerte oplysninger i straffesager.

Men i kulissen opstod der også et andet problem, der nok engang gav panderynker. Således modtog politiet igennem en periode sidste år dybt fortroligt materiale fra et teleselskab, som det ikke havde bedt om og heller ikke måtte modtage. Konkret er der tale om indholdet af et ukendt antal sms-beskeder, som ifølge fagfolk slet ikke burde være tilgængelige for hverken politiet eller teleselskabet.

Det, der er sket, er, at der i en begrænset periode – for et meget begrænset antal kunder – er blevet eksporteret data fra et teleselskab til politiet, der har indeholdt sms-kommunikation.

Ifølge teleanalytiker Torben Rune, der har læst aktindsigten, er der al mulig grund til, at der bliver set alvorligt på sagen fra både politiet og teleselskabets side. ”Det er et meget, meget voldsomt indgreb i de rettigheder, der skal sikre, at myndigheder ikke snager i vores privatliv”, siger analytikeren.