Politiker vil tilbagekalde beslutning om at forære byggegrund til moské

Reykjavik byråd stemmer om at tilbagekalde foræring af byggegrund til moské.

På byrådsmøde i Reykjavik, Island, d. 15. Maj 2018 bliver byrådsmedlem Sveinbjörg Birna Sveinsbjörnsdóttir’s forslag om at tilbagekalde Reykjavik bystyres beslutning om at forære den muslimske forening i Island en byggegrund til at bygge en moské, behandlet.

I bekendtgørelsen med forslaget fremkommer at i henhold til de gældende landslove, har bystyret ikke haft lovhjemmel til at forære grunden. Desuden er alle tidsfrister for byggeriet blevet overskredet.

Baggrundsoplysninger (Background information)
.

Op til kommunevalget i Reykjavik 2014 erklærede Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir, daværende spidskandidat for Framsóknarflokkur (Det Progressive Parti), at hun ville annullere bystyrets beslutning om at forære den muslimske forening en grund til at bygge en moské i Reykjavik.

Bystyret havde udstykket, som en foræring, en grund til foreningen i efteråret 2013.

Sveinbjörg Birna Sveinsbjörnsdóttir

Forud for Sveinbjörgs erklæring, pegede meningsmålingerne ikke på at Framsóknarflokkur ville få nogen valgt ind i Reykjavik byråd, hvor der sidder 15 byrådsmedlemmer i alt. I kølvandet på erklæringen forbedredes målingerne og ved valget fik partiet 10, 73% af stemmerne og 2 byrådsmedlemmer valgt ind.

Dette var partiets bedste valg i Reykjavik i mere end 40 år. En forøgelse på knap 8% mellem valgene 2014 og 2010.

Sveinbjörg fik megen kritik fra mange partifæller som følge af denne erklæring.

I sommeren 2017 meldte Sveinbjörg sig så ud af Framsóknarflokkur på grund af partiets manglende evne til at drøfte “følsomme” emner. Således var der, idølge hende selv, ikke samklang mellem hvad partimedlemmer sagde til hende i personlige samtaler og hvad de sagde offentligt.

LÆS OGSÅ:  Meget affald får nyt liv - Nu genanvendes 44 % af danskernes husholdningsaffald

Fra efteråret 2017 har Sveinbjörg været løsgænger i Reykjavik byråd.

For to uger siden besluttede Sveinbjörg at stifte et nyt parti, BORGIN OKKAR – REYKJAVIK (Vores by – Reykjavik). Partiet stiller op til kommunevalget som bliver afholdt d. 26. Maj 2018.