Politikere og topembedsmænd bør sættes i karantæne

Lars Christian Lilleholt har fået en post i bestyrelsen hos affaldskoncernen Marius Pedersen, kun en uge efter at han stoppede som Venstres klima- og forsyningsminister.

I Jyllands-Posten skriver Sten Bønsing, der er professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, at der skal indføres regler, der forhindrer ministre og topembedsmænd som Lars Christian Lilleholt i at skifte til en magtfuld stilling i det private erhvervsliv eller lobbyorganisationer efter endt periode i politik.

Artiklen fortsætter under videoen…

Hvis du sidder som sundhedsminister og godt kunne tænke dig at blive direktør på et privathospital, eller som erhvervsminister gerne vil blive direktør i en bank, kan der være fare for, at man sidder og træffer afgørelser af hensyn til sin egen kommende karriere”, siger Sten Bønsing.

Bønsing peger på det problematiske i, at Lilleholt som minister kunne have hørt om en af Marius Pedersens konkurrenters planer for så at tage konkurrentens idéer med over til Marius Pedersen.

I Norge, Sverige, Storbritannien og Frankrig er der regler, der begrænser ministres og topembedsmænds muligheder for at skifte side, før en karensperiode på mellem et halvt og tre år er udløbet.

24NYT: Ikke overraskende har den administrerende direktør hos Marius Pedersen, Simon Clausen, afvist, at Lilleholt skulle misbruge sin viden fra ministerposten i bestyrelsen. “Hvis der er noget, han har erfaret som minister, hvor det på det tidspunkt var fortroligt for sådan nogen som os, så er jeg sikker på, at han vil holde det fortroligt“, siger direktøren.

Klart. Det er jo ikke for ingenting, at Danmark ligger i toppen af internationale målinger af tillid i samfundet.

 

 

 

Kommentarer