Politisk handling skal sikre den fremtidige arbejdskraft

I takt med den økonomiske fremgang spidser kampen om arbejdskraften til. Nu efterlyser brancheorganisationen TEKNIQ konkrete initiativer fra politikerne på Christiansborg, hvis ikke væksten skal afløses af flaskehalsproblemer.

Beskæftigelsen i Danmark buldrer derudad, og arbejdsstyrkens størrelse slår alle rekorder. Det samme billede ser man i installationsbranchen, som med 45.000 beskæftigede ved udgangen af 2017 er tæt på den hidtidige beskæftigelsesrekord fra lige inden, finanskrisen ramte i 2008.

”Det er naturligvis positivt, at det går godt for dansk økonomi og dermed også for installationsbranchen, men skal vi fastholde og gerne øge væksten, er der brug for, at politikerne nu sætter konkret ind for at øge arbejdsstyrken yderligere,” siger Niels Jørgen Hansen, adm. direktør i TEKNIQ Installationsbranchen, der repræsenterer de danske el- og vvs-installationsvirksomheder.

Hans udmelding kommer oven på nye tal fra Danmarks Statistik, der viser, at 35 procent af el-virksomhederne og 37 procent af vvs-virksomhederne i marts måned udpegede manglen på arbejdskraft som en begrænsning for deres vækstmuligheder. For et år siden var de tilsvarende tal på 20 procent for begge brancher.

”Vi maler ikke fanden på væggen. En kunde kan opleve, at en installationsvirksomhed mangler folk og derfor siger nej til opgaven. Men så er der stadig en anden, der siger ja. På den korte bane klarer vi udfordringerne, men på lidt længere sigt skal der ikke meget til, før arbejdskraftmanglen bremser væksten,” siger Niels Jørgen Hansen.

LÆS OGSÅ:  Mild vinter tyvstarter havearbejdet

Han anerkender, at blandt andet installationsbranchen selv har et ansvar – og tager det.

”Vi har gennem en årrække konstant øget optaget af lærlinge og er helt i top på listen over de brancher, der tager flest i forhold til det samlede antal faglærte,” siger Niels Jørgen Hansen og uddyber:

”Samtidig gør virksomhederne sig langt flere overvejelser i dag end tidligere og arbejder med flere forskellige løsninger. Man kigger blandt andet på andre medarbejdertyper, tænker ufaglærte ind på en anden måde og hyrer udenlandsk arbejdskraft,” siger Niels Jørgen Hansen.

Skal virksomhedernes rekrutteringsbestræbelser bære frugt, er der dog ifølge Niels Jørgen Hansen brug for langt større politisk handlekraft.

”Desværre er der i dag et stort politisk flertal for at gøre ingenting – eller meget lidt. Den nylige skatteaftale er, trods enkelte gode elementer, et klart symbol på den politiske stilstand,” siger Niels Jørgen Hansen.

Som mulige initiativer nævner han en forhøjelse af pensionsalderen, en markant lettelse af indkomstskatten, et ændret SU-system og lettere adgang til at rekruttere udenlandsk arbejdskraft. Samtidig skal der ifølge TEKNIQ gøres endnu mere for at få personer på kontanthjælp eller på dagpenge i beskæftigelse.

Derfor beklager han også udmeldingerne fra eksempelvis finansminister Kristian Jensen (V), der har afvist muligheden for nye jobreformer den kommende tid, da han vurderer, det ikke vil være realistisk at få flere af denne type reformer igennem det nuværende folketing.

LÆS OGSÅ:  Politiet søger efter gerningsmand, der har truet sig til flere flugtbiler efter skudepisode

”Det er ikke godt nok. Vi risikerer, at det økonomiske opsving bliver for kortvarigt. Vil de politiske partier tage ansvaret for det? I installationsbranchen er vi klar til at tage vores del af ansvaret, men vi har brug for hjælp fra Christiansborg,” siger Niels Jørgen Hansen.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)