Politisk jordskælv rammer EU i maj

En nylig analyse fra tænketanken The European Council of Foreign Relations (ECFR) i Berlin indikerer, at partier, der er EU-modstandere, kan vinde en tredjedel af stemmerne ved majvalget til EU-Parlamentet. ”En gruppe nationalistiske, antieuropæiske partier, der taler for at vende tilbage til “Nationernes Europa, kan vinde en kontrollerende del af pladserne i Europa-Parlamentet“, skriver ECFR.

Betyder det noget? Ja, i allerhøjeste grad, mener Børsen.

Uanset at partierne på begge yderfløje på mange områder står langt fra hinanden, så kan de danne alliancer, der vil stoppe eller begrænse EU’S muligheder for at arbejde med bl.a. reformer i eurozonen, den frie bevægelighed, frihandelsaftaler med tredjelande og udenrigspolitik, samt “begrænse EU’s mulighed for at bevare de europæiske værdier i forhold til ytringsfrihed”. (Altså de værdier, EU bruger som dække for at censurere legitime indvandrings- og EU-kritiske røster – red.)

Tal fra Politico viser, at Højregrupperingen Europe of Nations and Freedom, med bl.a. italienske Lega, ventes at komme ind med 60 pladser. European Conservatives and Reformists vil få 56 pladser. Nu uden de britiske konservative er polske PIS det største parti i denne gruppe. På venstrefløjen kan European United Left/Nordic Green Left med bl.a. tyske Die Linke og græske Syriza få 52 pladser. Den grønne blok får andre 42 pladser, og Italiens Femstjernebevægelse 25 pladser.

Sæt kryds det rigtige sted, når du stemmer i maj.

Kommentarer