Politisvigt ødelægger danskernes tillid til retsstaten

Selv om politiaftalen af 2020 vil øge antallet af politibetjente til 11.700 ved udgangen af 2023, har danskerne for længst mistet troen på, at politiet vil rykke ud, når de bliver udsat for indbrud.

Over hele landet har politiet meget lidt succes med at opklare indbrud. I Nordsjælland viser en opgørelse fra Danmarks Statistik en opklaringsprocent sidste år på 3,9 pct. ’”Opklaringsprocenten er skræmmende lav. Dermed er det måske også svært at få bremset problemet med indbrud, for risikoen for at blive taget er jo skræmmende lille. Det er et kæmpe problem for os”, siger Lyngby-Taarbæks borgmester Sofia Osmani (V) til Berlingske.

Det kan derfor ikke undre, at borgerne over hele landet tager loven i egen hånd. I flere velhaverkommuner er man gået i gang med at oprette private vagtværn, fordi politiet ikke kan varetage borgernes sikkerhed.

I indvandrertunge områder opretter boligselskaberne tryghedsteams bemandet med forhenværende politibetjente, fordi man ikke kan forvente resolut og kompetent handling fra det politi, som plejer at gå i lang bue uden om de betændte parallelsamfund.

Boligselskaberne er begyndt at ansætte tidligere politibetjente for at skabe større tryghed. Både det københavnske boligselskab Bo-Vita og Fyns Almennyttige Boligselskab (FAB) med afdelinger i blandt andet Vollsmose har ansat forhenværende politibetjente.

Flere boligselskaber har nemlig store problemer med multikriminelle familier, der undertrykker øvrige beboere, og flere boligselskaber oplever, at det er meget svært at ophæve lejeaftaler for disse familier.

I Nordsjælland, som plages af indbrud, står flere borgmestre på spring for at hyre ”tryghedsvagter”. ”Vi vil oprette vores eget vagtværn i Gentofte, fordi vores borgere har et alvorligt problem – ikke fordi vi i kommunen går og drømmer om at påtage os opgaven”, siger borgmester Michael Fenger (K).

Med politiaftalen har kommunerne mulighed for at tage sig af opgaver, politiet ikke kan løse, og sikre ro og orden på offentlige veje og pladser med egne tryghedsvagter. Det er naturligvis en udgift, man tager fra de kommunale skattekroner. Og dermed en ekstra skat for borgerne.

Statens vigtigste opgave er at garantere borgernes fysiske sikkerhed ved hjælp af politi og forsvar.

I Danmark, som er et af verdens rigeste lande, burde det være en selvfølge, at statens politistyrker er både tilstrækkeligt store, veluddannede og veludrustede til at løse deres opgave.

Men den fundamentale samfundsopgave, der afgør, om borgerne føler sig trygge eller ej, kan dansk politi ikke løfte. Og derfor tager borgerne i stigende grad loven i egen hånd.

Det harmonerer ikke med de skiftende regeringers mantra om, at borgerne skal være trygge. Og det er ødelæggende for befolkningens tillid til retsstaten.

André Rossmann

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)