“Præsidenternes ord” både styrker og stresser det amerikanske demokrati

Ny bog om præsidentiel retorik i USA viser, at Donald Trump ikke er den første til at sætte folkets sind i kog med de ord, der har repræsenteret amerikanerne fra højeste politiske sted.

Præsidentens ord er en introduktion til den amerikanske samtale, der foregår mellem præsidenten og befolkningen, som hvert fjerde år stemmer om hvem de vil have som leder, mens verden ser til med tilbageholdt åndedræt.

Bogen præsenterer en kortlægning af disse to centrale aktører i den retoriske situation: taleren og publikum. Den amerikanske præsidents persona har udviklet sig med tiden og det samme har konstruktionen omkring det amerikanske “vi” – folket, der så ofte bruges til at skabe politisk opbakning via talerne, men ligeså ofte har været med til at splitte amerikanerne.

Bogen går længere end blot at registrere vigtige taler og deres omstændigheder. I bogens tre dele – om taleren og publikum; de præsidentielle talegenrer, som indsættelsestalen og State of the Union; og de præsidenter, der med deres ord har været med til at forme embedet og selvforståelsen for det amerikanske folk – bruges sproget som nøgle til at åbne op for en grundig analyse af nogle af de vigtigste udviklingstrin i præsidentembedets historie. Fra grundlæggelsen af traditioner hos George Washington, over den moderne aktivistiske fortolkning af rollen som præsident hos Franklin Delano Roosevelt til Donald Trumps tryktest af traditionernes rammer.

LÆS OGSÅ:  Velvet Morning af Trine Bøhm

På den måde er bogen et relevant bidrag til forståelsen af USA og dets nationale ledere både før og efter præsidentvalget til november, hvor det vil blive afgjort om den nuværende indehavers retoriske stil kan ses som et norm- eller nybrud eller for præsidentiel retorik i USA.

•       Mark Herron: Præsidentens ord.
•       Forlaget Alt i Ord, 364 sider, 298 kr.
•       Udgivelsesdato 28/8 2020