Site icon 24NYT

Pressefriheden og civilsamfundet under angreb i Slovenien

Omkring 100 ansatte, heriblandt mere end 80 journalister, fra det slovenske statslige pressebureau STA står til at miste deres arbejde fra 1. januar 2021, fordi den slovenske regerings Kommunikationsstyrelse har valgt at fjerne pressebureauet fra statsbudgettet.

Det er det regeringsbærende højrenationale parti Sloveniens Demokratiske Parti (SDS), der har taget denne beslutning med det argument, at STA’s ledelse har nægtet at udlevere en detaljeret forretningsrapport. STA har nægtet at udlevere den, fordi det ifølge pressebureauet strider imod den gældende lovgivning på området, som er lavet for at sikre pressebureauernes journalistiske uafhængighed.

Pressefriheden i frit fald i Slovenien

Beslutningen om at fjerne STA fra statsbudgettet kommer efter flere måneders angreb på pressebureauet fra især SDS’s leder, Sloveniens premierminister Janez Janša. Siden Janša kom til magten i marts i år, har han jævnligt kritiseret STA og blandt andet beskyldt det for at bryde corona-restriktionerne i forbindelse med dets dækning af de store anti-regeringsprotester, som stod på hele sommeren.

Siden foråret har Janša jævnligt angrebet STA og andre kritiske medier og civilsamfundsorganisationer i sine tweets. Janša er de senere år blevet kendt for at bruge Twitter til at angribe kritiske medier, offentlige personer og civilsamfundsorganisationer. Det har givet ham tilnavnet ”lille Trump” i Slovenien, men også i udlandet.

Regeringskritiske ngo’er angribes 

SDS’s og Janšas smædekampagne retter sig ikke kun mod STA. Det statslige public service-selskab Radio-Television Slovenien (RTV Slovenien) har også gentagende gange stået for skud for premierministeren og hans parti.

Derudover har Janša-regeringen for nyligt også valgt at skære i statsstøtten til en række regeringskritiske NGO’er. Heriblandt grønne ngo’er, som var med til at starte de store protester, hvor tusindvis af demonstranter dagligt cyklede forbi Parlamentet for at vise deres utilfredshed med Janša-regeringen. Ved at protestere på denne måde undgik demonstranterne at overtræde de stramme corona-restriktioner, som mange mener, regeringen ikke kun bruger til at dæmpe epidemien, men også til at forhindre, at den folkelige utilfredshed fører til flere demonstrationer.

”Angrebene på journalister og kritiske ngo’er i Slovenien er allerede intensiveret til et meget bekymrende niveau, og der skal handles med det samme, hvis vi skal forhindre, at vi om ganske få år står i samme situation, som vi ser i fx Ungarn og Polen, hvor mediefriheden på meget få år er blevet kraftigt indskrænket,” siger Zlatko Jovanovic, Balkanekspert og analytiker i DEO.

Kilde: DEO – Demokrati i Europa,

Exit mobile version