Den offentlige børne- og ungdomspsykiatri er i dag så presset af mangel på personale og lange ventetider, at børn og unge i stigende grad er afhængige af, at deres forældre har en arbejdsgiverbetalt sundhedsforsikring. Det er gennem forældrenes private sundhedsforsikringer, at børn får den meget hurtige hjælp, som er svær at få i det offentlige, skriver Børsen.
“De private tilbud om psykolog- og psykiaterhjælp til børn og unge ikke længere er et supplement til det offentlige, men er det tilbud, der er”, siger Jakob Kjellberg, professor i sundhedsøkonomi ved Vive, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.
Når børn og unge bliver visiteret til psykologhjælp alt afhængig af deres forældres ansættelsesstatus, er det et problem, fordi børn af forældre uden for arbejdsmarkedet er mest udsatte for psykisk mistrivsel. Det er i konflikt med de visioner, velfærdssamfundet har for børne- og ungdomspsykiatrien”.
24NYT: Den sociale slagside i det kriseramte sundhedssystem bliver mere og mere udpræget. Bag velfærdsstatens facade deles befolkningen mere og mere op i et A- og B-hold. A-holdet er de heldige borgere, der har et fast vellønnet arbejde og råd til sundhedsydelser i luksusklasse. B-holdet er de lavtlønnede 50 pct. af befolkningen med usikker tilknytning til arbejdsmarkedet samt personer, der er varigt ude af arbejdsmarkedet. De må nøjes med et skrabet sygehusvæsen og discount-sundhedsydelser for de fattige.