Regeringen forklæder sort skattereform som grøn omstilling

Både de deltagende partier i sommerens brede klimaaftale og alle økonomer med De Økonomiske Vismænd i spidsen er enige om, at en generel og ensartet beskatning af CO2 er den mest omkostningsmæssige metode til at nå klimamålet, skriver Berlingske.

“Regeringens forslag til en grøn skattereform giver incitamenter til at reducere energiforbruget, men ikke til at omlægge til mere rene brændsler eller mere effektiv teknologi. Det er en stor fejl. De mange grønne vælgere, der ved sidste valg bragte regeringen til magten, må være skuffede”.

24NYT: Landets klimaminister, Dan Jørgensen (S), har ved vedtagelsen af klimaambitionen for Danmark åbent erkendt, at han ikke ved, hvordan man kan indfri de ambitiøse klimamål, idet det vil kræve udvikling af nye teknologier, som vi ikke kender endnu.

Den dag i dag ved ingen i Danmark, hvordan målet om en 70 pct. CO2-reduktion i 2030 kan realiseres. Eller hvad det præcis vil koste.

Klimapolitikken i dette land styres af ikke af markedet, men planøkonomiske klimaløsninger, selv om der er solid videnskabelig evidens for, at et marked uden politisk indblanding skaber mere innovation, idet virksomheder belønnes for hurtig implementering af ressourcebesparende teknologi.

Regeringens planøkonomiske forslag om en ny, dyr energiafgift skønnes at ramme 25.000-30.000 danske virksomheder, uden at Danmark kommer nærmere en 70 pct. CO2-reduktion i 2030. Det kan kun virksomhedernes udenlandske konkurrenter være glade for.

Her ved indgangen til 2021 er de højtflyvende klimamålsætninger og den grønne omstilling ikke andet en varm luft og tomme løfter.

André Rossmann