Regeringen har undergravet folkesundheden

Frygten for at blive smittet med corona har i store tal fået kvinder til at droppe undersøgelser på hospitalet, som skal afsløre, om de har tidlige tegn på kræft, skriver Berlingske.

Under coronaepidemien er der således en markant større andel af kvinderne, som har meldt afbud til eller er udeblevet fra aftaler om brystkræft-undersøgelser som led i et screeningsprogram, hvor kvinder mellem 50 og 69 år hvert andet år bliver tilbudt en mammografi – en røntgenundersøgelse af brystet.

Tal fra Region Hovedstaden viser, at fremmødeprocenten i marts og april var på henholdsvis 59 og 69 pct. mod 82 og 80 pct. i de samme måneder sidste år. Andre regioner har oplevet en lignende nedgang.

24NYT: Regeringens coronabekæmpelse har haft alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser for andre patienter.

Regeringen hævder, at det var ”fornuftigt og rettidig omhu” at omstille sundhedsvæsenet for at håndtere coronaepidemien på bekostning af patienter med akutte og livstruende sygdomme, f.eks. kræft- og hjertepatienter. Men hvis man forsøger at redde så mange coronapatienter som muligt, dømmer man andre patientgrupper til døden.

Regeringens krisehåndtering har fået alvorlige konsekvenser for folkesundheden, fordi tusindvis af patienter har fået udskudt deres behandlinger eller helt har holdt sig væk fra sundhedsvæsenet.

Ifølge eksperter har regeringen ofret fire kræftpatienter for hver reddet coronapatient. Selv om regeringens politik har kostet mange unødvendige liv, bakker et stort flertal af danskerne – 83 pct. – op om regeringens coronaindsats og giver topkarakterer til myndigheder og politikere for deres håndtering af krisen. Flertallet af danskerne mener, at Mettemor var modig, handlekraftig og effektiv.