Hvad ved folk om noget som helst? Svaret er ofte, at de ikke ved ret meget, skriver prof. Christian Bjørnskov på punditokraterne.dk.
Forskning i, hvad vælgerne ved om samfundsøkonomien afslører typisk, at cirka 10 pct. har nogenlunde præcis viden om forhold som inflation, arbejdsløshed, og vækst. Langt de fleste vælgere har ingen idé om, hvad der foregår, eller har klare forestillinger, der bare er faktuelt forkerte.
Undersøgelser i Frankrig, Storbritannien, Sverige, Tyskland og USA om coronavirussens udbredelse og dødelighed viser, at folk mener i gennemsnit, at 3-9 pct. af befolkningen er døde af coronavirus. I Storbritannien, Sverige og Frankrig er det 100 (hundrede) gange så mange, som der faktisk er døde med coronavirus.
Man kan naturligvis skyde skylden på medier, der skriver sensationalistisk og uinformeret om emnet, og nogle epidemiologer, der bestemt ikke har nogen interesse i at sige, at der ikke længere er behov for deres rådgivning. Men en del af problemet er også, at Mette Frederiksens regering absolut intet incitament har til at informere folk korrekt.
Vores opfordring til vores læsere i dag er derfor ganske simpel: Lad være med at høre på, hvor politikere og meningsdannere påstår eller indikerer. Sørg for at få ordentlig, uvildig information om et givent emne, og dan jeres egen mening, baseret på jeres egne holdninger. Og hold hovedet koldt, når bølgerne går højt i politik. Jo større diskussionerne er, jo mindre kan man generelt stole på, at politikere holder sig fra at misbruge vælgernes uvidenhed. Læs mere her.