Regeringens militærudspil svigter USA

Fire danske bidrag til internationale missioner er blevet slået stort op af S-regeringen. Flere af tiltagene er imidlertid variationer af tidligere missioner eller relanceringer af allerede igangsatte tiltag, siger lektor ved Forsvarsakademiet, Peter Viggo Jakobsen, til Berlingske.

De fire tiltag, regeringen har præsenteret, indeholder hverken et dansk bidrag med jægersoldater til krigen mod Islamisk Stat i Syrien eller skibe til Hormuz-strædet, hvor USA ligger i konflikt med Iran.

Amerikanerne har ikke fået det, de gerne vil have. USA forventer noget ud over det sædvanlige fra et land, der i deres optik ikke kan finde ud af at bruge penge på forsvaret. Derfor kommer de ikke til at klappe i hænderne over det danske bidrag. Ude i verden vil man anse dette her for, at Danmark gør sin pligt. Men vi gør ikke noget ud over vores pligt”, siger Peter Viggo Jakobsen.

24NYT: USA ønsker et dansk krigsskib til at overvåge skibsfarten i Hormuz-strædet og danske soldater som afløsere for amerikanske trænere og rådgivere i syrisk Kurdistan. Operationen i Hormuz-strædet er en defensiv mission, som har til formål at håndhæve retten til fri sejlads, bl.a. for den danske handelsflåde. Den er således helt grundlæggende i dansk interesse. Bliver amerikanske ønsker afvist, bliver det i Washington opfattet som endnu en provokation mod den amerikanske præsident og skade forholdet mellem USA og Danmark.