Regeringens udspekulerede kynisme koster unødvendige liv

Der pågår en vigtig diskussion, om nedlukningen har været effektiv eller ej. Diskussionen handler om, hvorvidt nedlukningen har sænket antallet af dødsfald, der er relaterede til coronavirussen. For hvis man forsøger at redde så mange coronapatienter som muligt, dømmer man andre patientgrupper til døden. Det element har i høj grad manglet i den danske debat, skriver prof. Christian Bjørnskov på punditokraterne.dk

Politikere fokuserer på det umiddelbart synlige, og har stort set intet incitament til at gøre noget ved problemer, som vælgerne ikke forstår eller ser, eller som først bliver synlige efter næste valg. De har heller ingen incitamenter og ingen kompetence til at se de andre dødsfald eller andre bivirkninger, som de kun bliver opmærksomme på, hvis de åbent og omhyggeligt tager imod ekspertrådgivning. Det sker sjældent, og ligger bestemt ikke til den nuværende socialdemokratiske regering.

Forskningen viser, at politikere vil gøre præcist som den danske regering har gjort: Som om nedlukningen af det danske samfund ingen bivirkninger vil få, og at man uden varige skader kan åbne op efter forgodtbefindende. Men at føre politik som om intet andet end Covid-19 kan dræbe, og intet andet er vigtigt, er ikke blot inkompetent. Det er foragteligt, mener Christian Bjørnskov.

Når man politisk tager beslutninger om motorvejsbyggeri, fartgrænser og prioriteringer i sundhedsvæsenet, bruger man en værdi på et såkaldt ”statistisk liv” på 35 mio. kr. Regeringens krisehåndtering indikerer imidlertid en værdi af et statistisk coronatilfælde på 2 milliarder kroner. Lad os gentage tallet: Regningen er 2 milliarder – 2000 millioner – pr. coronadødsfald. Det vil sige, at regeringen agerer, som om disse danskere er 60 gange mere værdifulde end andre danskere. Med andre ord har regeringen ofret fire kræftpatienter for hver reddet Corona-patient.

Når man undersøger timingen i ændringer i smittetryk, som det afsløres i antallet af nyindlæggelser, eller når man sammenligner dansk udvikling i dødelighed med sydsvensk udvikling, finder man data, der i begge tilfælde indikerer, at regeringens beslutning om at lukke Danmark ned ikke har gjort nogen tydelig gavn – den har blot skabt enorme økonomiske omkostninger.

En omhyggelig analyse af dødelighedsdataene fra Danmark og Sydsverige viser, at den danske nedlukning ikke har forhindret smitteudbredning, men snarere forsinket virussens forsvinden. Vi har med andre ord som samfund lidt store milliardtab for ingen verdens grund.

Regeringens krisehåndtering har kun haft én effekt: Den har givet Socialdemokratiet en markant fremgang i meningsmålingerne. En måling fra Epinion for DR og Altinget viser, at med 35,1 pct. af stemmerne står S til den største opbakning i 30 år.

Selv om regeringens politik har kostet mange unødvendige liv, bakker et stort flertal af danskerne – 83 pct. – op om regeringens coronaindsats og giver topkarakterer til myndigheder og politikere for deres håndtering af krisen. Flertallet af danskerne mener, at Mettemor var modig, handlekraftig og effektiv.

For danske politikere må det være betryggende at vide, at lalleglade danske vælgere æder alt råt, hvad regeringen siger, og at arrogant, udspekuleret og kynisk håndtering af kriser som coronakrisen ikke bliver straffet i meningsmålingerne.

André Rossmann

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)