Regionerne gør danskerne fattigere

Region Syddanmark hjemtog størstedelen af ambulancerne, da det hollandske selskab Bios var gået konkurs. I dag står regionens eget selskab, Ambulance Syd, for langt den største del af kørslen i regionen. Det skriver Berlingske.

Og det går så godt, at man ifølge regionens egne beregninger har kunnet spare 15 pct. af udgifterne. En besparelse, som både Falck og Dansk Erhverv dog finder yderst tvivlsom.

I sidste måned besluttede også Region Midtjylland at hjemtage driften af en tredjedel af sine ambulancer uden at teste det i markedet først. Resten af de 70 pct. af ambulancedriften sendes i udbud.

Administrerende direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen, mener, at hjemtagningen er en meget uheldig tendens. ”Når regionerne hjemtager uden at teste pris og kvalitet i markedet, så ved regionerne og borgeren ikke, om man får den bedste kvalitet og mest sundhed for pengene”, siger han.

24NYT: Hjemtagning af offentlige opgaver er en tendens, som kan registreres i hele landet. Kommuner og regioner tager i stigende omfang opgaver hjem, som før var udliciteret til private. De senere år har det samlede antal af opgaver, der udsættes for konkurrence fra private, været svagt faldende.

Næsten halvdelen af kommunerne har hjemtaget udliciterede opgaver siden 2015, og de begrunder det med, at de kan løse opgaverne bedre og billigere end private.

Grebet rigtigt an kan udlicitering af offentlige opgaver give besparelser på op til 40 pct. I den offentlige sektor er det imidlertid kun 25,5 pct. af opgaverne, der kommer i udbud. Det betyder, at opgaver for ca. 300 mia. kr., som det er muligt at udbyde, håndteres gennem egenproduktion uden at det undersøges, om private leverandører kan udføre opgaven billigere og bedre.

Årsagen til miseren er ideologisk modstand mod udlicitering samt manglende lyst til at beskære store kommunale områder, der giver kommunaldirektørerne indflydelse og prestige.

De skiftende regeringer har ved flere lejligheder truet med at tvinge det offentlige til at sende flere opgaver i udbud, men i realiteten har ingen i Folketinget interesse i at tage et opgør med den magtfulde mafia, der sidder tungt på det offentlige. Det gør Danmark og danskerne fattigere.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)