Site icon 24NYT

Rekordmange kvinder på kasernen i Vordingborg

For to uger siden flyttede et nyt hold ind på den sydsjællandske kaserne og i år er knap halvdelen af de nye rekrutter kvinder. Det er en firedobling set i forhold til august sidste år. En af de nye er 20-årige Anna Bruun Lauenborg, der har valgt uddannelsen for at rykke grænser og blive udfordret både fysisk og mentalt.

Taskerne er pakket ud på Vordingborg kaserne, og 18 unge kvinder og 21 unge mænd har taget hul på en helt ny og anderledes tilværelse. De næste fire måneder gennemgår de en militær basisuddannelse, hvor de bl.a. får uddannelse i gevær M/96, skyttetjeneste, orienteringslære, førstehjælp, kemisk-biologisk og nuklear krigsførelse samt militær fysisk træning.

I år er antallet af kvinder det højeste nogensinde på den sydsjællandske kaserne. I alt er 18 kvinder startet på værnepligtsuddannelsen i Vordingborg mod kun fire kvinder sidste år i august. Og generelt er interessen for værnepligtsuddannelserne steget landet over blandt kvinderne.

”Vi er rigtigt glade for, at så mange unge kvinder har valgt at starte værnepligtsuddannelsen på kasernen i Vordingborg. Det bekræfter en stigende interesse blandt kvinder, hvor vi de seneste to år har set en stigning på landsplan fra 17 til nu omkring 23 procent,” siger Peter Gutfeld, Chef for Værnepligts- og Rekrutteringsafdelingen.

I Danmark er der ikke værnepligt for kvinder, men kvinder har mulighed for at indgå aftale på værnepligtslignende vilkår, hvis de på Forsvarets Dag vurderes egnet.

Jeg vil bruge erfaringen til at søge ind på Politiskolen

Anna Bruun Lauenborg fra Herlev nær København er en af de 18 kvinder, der 5. august trådte ind på kasernen i Vordingborg.

”Min bror har været værnepligtig, og jeg synes, at det lød skægt og som en spændende udfordring, så det ville jeg også prøve,” fortæller hun og fortsætter:

”Jeg forventer at få en rigtig god oplevelse og få rykket nogle grænser. Det er en helt ny verden, vi oplever herinde, hvor vi skal tilpasse os nogle helt andre normer. Og så håber jeg at kunne bruge erfaringen herfra, når jeg senere vil søge ind på Politiskolen”.

Erfaringer, man kan bruge resten af livet

I løbet af de fire måneder stilles de unge ikke kun over for faglige opgaver, men har også rig muligheder for at udvikle sig som person gennem de mere mentale udfordringer, som også er en stor del af uddannelsen.

”Vi lærer de unge at arbejde under pres for, at de kan blive klogere på, hvor deres grænser går, og hvordan de kan rykkes. Samtidig lærer de unge at samarbejde og finder på den måde ud af, hvad deres kompetencer er, og hvordan andre kan komplementere dem – og det er en evne, som mange vil kunne bruge videre i voksenlivet,” mener Peter Gutfeld, Chef for Værnepligts- og Rekrutteringsafdelingen.

De unge på Vordingborg Kaserne vil efter de fire måneder have en basisuddannelse, som giver dem kendskab til den enkelte soldats deltagelse i militære opgaver – men de unge bliver ikke udsendt under eller efter basisuddannelsen.

Exit mobile version