Rekordopbakning til kræftsagen ved Kræftens Bekæmpelses landsindsamling

Trods sne, slud og corona sætter resultatet af Kræftens Bekæmpelses Landsindsamling i år rekord. Hele 41 mio. kr. fik frivillige samlet ind. – Vi er dybt taknemmelige. Det viser, at danskerne mere end nogensinde støtter op om kræftsagen, siger Helen Bernt Andersen, formand for Kræftens Bekæmpelse.

Søndag den 11. april gik omkring 14.000 indsamlere på gaden for at samle penge ind til forskning i kræft, forebyggelse og ikke mindst støtte til de mange tusind mennesker, der hvert år får stillet en kræftdiagnose og deres pårørende. Landsindsamlingen fortsatte digitalt indtil 18. april, og nu er resultatet gjort op.

41 millioner kr. blev der indsamlet, og dermed er rekorden på 37 mio. kr. fra 2016 slået. Helen Bernt Andersen, formand for Kræftens Bekæmpelse er både ydmyg og overvældet over danskernes opbakning.

– Det er virkelig imponerende. Selvom vi hørte fra vores mange frivillige indsamlingsledere og indsamlere, at årets indsamling var gået rigtig godt, så er resultatet væsentligt højere, end vi overhovedet havde turdet håbe på, siger Helen Bernt Andersen og fortsætter:

– Vi skylder indsamlingslederne en meget stor tak. I en usikker tid med corona og skiftende restriktioner, fik de på imponerende vis stablet en flot og sikker landsindsamling på benene. Også en kæmpe tak til de omkring 14.000 frivillige indsamlere, der på trods af sne og slud gik på gaden – og selvfølgelig også en stor tak til de mange generøse mennesker, der tog så positivt imod os. Indsamlerne har delt positive oplevelser fra dagen, hvor mange fik mere i bøtten end sædvanligt, siger Helen Bernt Andersen.

LÆS OGSÅ:  Tusindvis af danskere kan undgå kræft, hvis færre ryger

Det var i år også muligt at oprette digitale indsamlinger enten via Facebook eller Indsamling.dk. Der blev oprettet omkring 3.400 indsamlinger, og det gav omkring 5 mio. kr. Heraf kom knap 1,4 mio. kr. fra en enkelt indsamling, som Andrea Elisabeth Rudolph, iværksætter og tidligere tv- og radiovært, oprettede.

Et vanskeligt år for kræftpatienter og deres pårørende

2020 har været et hårdt år for alle – og for kræftpatienter og pårørende i særdeleshed. For kræft holder ikke pause under corona. Mange har levet isoleret for ikke at blive smittet med coronavirus, og de har derfor lidt store afsavn i forhold til ikke at kunne se familie og venner i en svær tid.

– Nogle har fået overleveret svære beskeder, mens de har været alene på hospitalet, og andre har ikke kunnet være sammen med alle deres kære i den sidste tid. Det er ubærligt. Derfor betyder danskernes store opbakning netop i år ekstra meget for mig og for Kræftens Bekæmpelse, siger Helen Bernt Andersen.

Men det seneste år har også været hårdt for Kræftens Bekæmpelse med mange aflyste arrangementer, som eksempelvis Stafet For Livet og andre lokale indsamlingsaktiviteter. Derudover har foreningens genbrugsbutikker været lukkede i en længere periode, hvilket har ført til et indtægtstab i 2020.

– Vi bruger hvert år omkring 400 mio. kr. på livsvigtig kræftforskning, og vi giver rådgivning og støtte til patienter, pårørende og efterladte – og det kan vi ikke gøre uden danskernes vigtige bidrag. Kræftens Bekæmpelse får kun 3 pct. af sine indtægter fra det offentlige, så støtten til landsindsamlingen er vital for os, siger Helen Bernt Andersen.

LÆS OGSÅ:  Ny teknik bruger gen-analyse og kunstig intelligens til at forudsige kræftoverlevelse

De indsamlede penge er med til at gøre en stor forskel for kræftsagen. For hver 100 kr. af indsamlingens overskud går 60 kr. til forskning i kræft, 19 kr. til patientstøtte, 18 kr. til forebyggelse af kræft og 3 kr. til administration.

Det endelige beløb er ikke gjort fuldstændig op, da indbetalinger fra girokort eller bankoverførsler stadig kommer ind. Så det endelige resultat kan ende med at blive lidt højere.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)