Religion og ytringsfrihed


Hver uge tager 24NYT temperaturen på ytringsfriheden både i og udenfor Danmark. Medlemmer af Trykkefrihedsselskabets ledelse skriver på skift om aktuelle emner, hvor det frie ord er sat på prøve.


 

Historisk var kampen for ytringsfrihed en del af kampen for religionsfrihed. I det 16. og 17. århundrede kæmpede protestantiske trosretninger i Europa for retten til at udøve deres religion efter deres egen overbevisning, prædike deres egen læsning af Biblen og frit udgive religiøse skrifter.

Ikke bare historisk men også logisk hænger religionsfrihed og ytringsfrihed sammen. Hvis man ikke må ytre sig frit om religiøse spørgsmål, prædike frit og udgive religiøse skrifter om sin tro, så har man hverken religions- eller ytringsfrihed.

Det samme kan siges om sammenhængen mellem politisk frihed og ytringsfrihed. Hvis man ikke må ytre sig frit om alle politiske spørgsmål, har man ikke ytringsfrihed.

Da partiet Stram Kurs for få dage siden blev opstillingsberettiget, er det formentlig første gang siden 1945, at der er blevet opstillet et politisk parti, der har det som et hovedpunkt i sit politiske program at forbyde en religion og dermed krænke ytringsfriheden.

Der er også andre partier i Folketinget, ikke mindst på den yderste venstrefløj, der har et anstrengt forhold til ytringsfriheden, og som ønsker at kriminalisere krænkende ytringer og endda genindføre blasfemiparagraffen, ligesom den seneste regering har vedtaget flere love, der krænker ytringsfriheden. Der er dog ingen af de andre opstillingsberettigede partier, der som Stram Kurs har det som et hovedpunkt i deres politiske program, at forbyde en hel religion og dermed massivt krænke ytringsfriheden for hundredtusinder af borgere, statsborgere eller ej.

LÆS OGSÅ:  To Minutters Had

Det spiller i den sammenhæng ingen rolle, at islam måske i højere grad er en totalitær og menneskefjendsk politisk ideologi end en religion, for et forbud mod politiske partier eller foreninger er også en krænkelse af ytringsfriheden.

Rasmus Paludan har naturligvis ret til at ytre sig, som han gør, og det hverken er eller bør være kriminelt at foreslå et forbud mod en bestemt religion eller foreslå indskrænkninger i ytringsfriheden. Trykkefrihedsselskabet vil til enhver tid forsvare Rasmus Paludans RET til at ytre sig frit om politiske, religiøse og alle andre spørgsmål, som vi også har gjort gentagne gange i den seneste tid, hvor hans ret til at demonstrere og ytre sig frit er blevet angrebet både fra voldelige venstreekstremister og fra politikere på Christiansborg, der har ønsket at begrænse hans demonstrationsfrihed.

Omvendt må Trykkefrihedsselskabet tage afstand fra ethvert forslag om at krænke ytringsfriheden, og det gælder også, når Stram Kurs vil forbyde en hel religion og dermed krænke alle troendes ytrings- og trykkefrihed.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)