Robotinvestorerne Enrico Krog Iversen og Vækstfonden samler nu tre af verdens fremadstormende robotvirksomheder til én ny kraftfuld, danskejet virksomhed. OnRobot bliver navnet på den ambitiøse satsning, som med hovedsæde i Odense vil bidrage til yderligere at styrke Danmarks førerposition i det hurtigt voksende globale marked for robotudstyr. Med en betydelig kapitalindsprøjtning på over 100 mio. kr. forventes OnRobot at blive frontløber inden for udvikling af robotapplikationer.
Danmark har med Odense som omdrejningspunkt skabt en global hub for robotteknologi, der i dag beskæftiger over 3.000 medarbejdere. Og nu styrkes klyngen yderligere.
Nyt kraftcenter samler globale teknologier
Den nye vækstmotor dannes med en sammenlægning af i første omgang tre selskaber: ungarske OptoForce, amerikanske Perception Robotics og danske On Robot.
Selskabet vil udvikle og producere end-of-arm tools, såsom griberedskaber og sensorer, med fokus på samarbejdende applikationer.
Bag den nye satsning står Enrico Krog Iversen og Vækstfonden, der sammen var med til at skabe den globale robot-succes Universal Robots, som i 2015 blev købt af amerikanske Teradyne for mere end 2 milliarder kroner.
”I første omgang samler vi tre af verdens førende virksomheder inden for robotgribere og -sensorer. Målet er at skabe en verdensledende koncern inden for udvikling og produktion af avanceret robotudstyr. Gennem yderligere opkøb og internationale netværkssamarbejder forventer vi henover en kortere årrække at kunne skabe en omsætning på salg af robotgribere, sensorer og andet udstyr for mere end 1 mia. kr. Det vil bringe selskabet og dermed Danmark op på en ubestridt global førsteplads i et hastigt voksende marked,” siger Enrico Krog Iversen og fortsætter:
”Man kan sige, at Vækstfonden og jeg nu geninvesterer nogle af de penge, vi tjente på vores exit i 2015. Det nye OnRobot er eksponent for en megatrend på automatiseringsområdet i disse år. Samarbejdende robotteknologi er blevet tilgængelig for små og mellemstore virksomheder og adresserer dermed en væsentligt større volumen end den klassiske industrielle anvendelse for robotter. De brugervenlige cobots er nu et gængs værktøj på mange arbejdspladser, og markedet er sultent efter intuitivt cobot-tilbehør som gribere, sensorer og lignende som supplement til de kendte industrirobotter,” siger Enrico Krog Iversen.
Marked i voldsom vækst
Markedet for de samarbejdende cobots forventes fremadrettet at stige med mere end 50 pct. om året. Markedspotentialet på særligt dette område er således stort, og Vækstfonden ser robotteknologi som et vigtigt indsatsområde for Danmark.
”Universal Robots er blevet et fyrtårn for dansk robotteknologi, og flere stærke virksomheder er siden kommet til. Med det nye OnRobot tager vi hul på næste kapitel og medvirker til at bygge en virksomhed, der meget vel kan blive det næste fyrtårn i rækken med stor eksport, høj omsætning og mange nye arbejdspladser. Robotklyngen i Odense har allerede på få år vist, at den kan skabe ekstraordinære resultater, og det økosystem vil vi gerne bakke op om med vores investeringer,” siger Christian Motzfeldt, direktør i Vækstfonden.
Større udviklingsmuskler
Internt ser medarbejderne også helt nye muligheder for at innovere og bevare frontløberpositionen rent teknologisk, fordi det giver større udviklingsmuskler, når man samler en række nytænkende iværksættere i én global organisation.
”Jeg glæder mig til de muligheder, vi får ved at samle udviklingsaktiviteterne. Tilførslen af nye gribeteknologier og sensorer åbner døre til helt nye kombinationer og udvikling af nye funktionaliteter, som vil skabe stor værdi i de samlede løsninger,” siger Bilge Jacob Christiansen, medstifter af og i dag Chief Design Officer i On Robot.
Det nye OnRobot er så at sige født globalt med de sammenlagte selskabers salgskontorer fordelt over det meste af verden. Hovedkontoret vil ligge i Odense. Selskaberne beskæftiger i dag samlet ca. 80 medarbejdere, og det forventes, at der i den kommende tid vil blive ansat væsentligt flere.