Roskilde Museum skaber udstilling til børn sammen med børnehavebørn

Med udstillingen MIG & MIN BY! lader Roskilde Museum børn og deres fantasi fylde. For udstillingen skal skabes i tæt samarbejde med børnehavebørn, som både skal udvælge historiske genstande fra museets rige samling og medbringe deres egne skatte, der skal indgå på lige fod. Museumsinspektøren ser frem til at blive klogere på børnenes perspektiv.

Børnehuset Spirebakken har som et af de første trin i samarbejdet været på besøg på Roskilde Museum for at blive klogere på, hvad et museum er og for at opleve de rum, som børnene og museet sammen skal skabe udstilling i. Foto: Kristian Grøndahl

Når børn senere på efteråret træder ind ad døren til udstillingen MIG & MIN BY!, skal det være en oplevelse, der adskiller sig fra den, børn ofte har af museer. Nemlig bygninger fyldt af gamle ting, der ikke taler til dem. Det vil udstillingen gøre op med. Det er nemlig en udstilling for børn, der bliver lavet sammen med børn.

”Vi skal være et museum for både store og små, så børn skal ikke være på sidelinjen, når de besøger os. Med MIG & MIN BY! vil vi se tingene fra børnenes perspektiv, og det er ikke nok at forsøge at gætte sig til, hvad det er”, siger museumsinspektør ved Roskilde Museum Dorthe Godsk Larsen.

Netop derfor bliver udstillingen skabt i samarbejde med børnene i den lokale børnehave Spirebakken. Børnene får lov at udvælge genstande fra Roskilde Museums samling, og de medbringer en ting fra deres eget liv, som fortæller en historie – for eksempel et stykke legetøj. Alle genstandene udvælges med tanke på deres by. Derudover får børnene mulighed for at lege i en fantasifuld legeby, der som en totalinstallation udgør udstillingens univers. Her holder ”Skygningerne” – som er figurer skabt af børnebogsforfatter Rasmus Bregnhøj – til.

LÆS OGSÅ:  Forberedte narkosalg på børnehaves legeplads

Museumsudstillinger kan gå hen over hovedet på børn

Ifølge Dorthe Godsk Larsen er der flere gode grunde til, at det er vigtigt, at børnene får en god oplevelse, når de begiver sig på museum.

”Ofte går museumsudstillinger hen over hovedet på børn, men selv helt små børn skal føle sig hørt og have medbestemmelse. Oplever de for mange museumsbesøg, der ikke taler til dem eller opleves kedelige, kan det præge dem senere i livet. Og det er ærgerligt, for museer skal være et vedkommende sted, hvor end man er i livet”, siger hun.

Hun understreger, at gode oplevelser også er centralt, hvis børnene skal udvikle sig til kulturelle medborgere, der kender byernes fælles historie og kulturarv.

En spændende proces

For Dorthe Godsk Larsen bliver det en spændende og lærerig proces at skabe udstillingen sammen med børnene.

”De er nogle fantastiske betragtninger, de kommer med, for de opfatter tingene helt anderledes, end voksne”, siger hun.

”Forleden var der et barn, der spurgte mig, hvorfor tingene på museet var i fængsel. Her tænkte han på montrerne, og det er virkelig interessant. Når børnene med denne udstilling får lov at udvælge genstande, der taler til dem, og må inddrage deres egne ting, opdager de forhåbentlig, at ting godt kan fortælle en historie, selvom de er ”i fængsel”.”

Dorthe Godsk Larsen fortæller, at arbejdet med udstillingen ikke kun en proces, hvor børnene lærer om deres by og museumsverdenen. Det er også en udfordring og læreproces for museet til brug i fremtidige udstillinger.

LÆS OGSÅ:  Mindst 677 børn er dræbt eller såret

”Jeg glæder mig rigtig meget til at se det endelige resultat af udstillingen, for vi kan gøre os en masse tanker om, hvad børn synes er spændende, men både som museumsfolk og voksne kan vi have nogle ’blind spots’. Derfor er det så vigtigt at tage børnenes stemme alvorligt.”

Interessant og vigtigt projekt

Udstillingen er for børn i alderen 2-10 år og deres familier plus forløb for børnehaver og 0. klasser. Og Christina Breinholt Schou, der er dagtilbudschef i Roskilde Kommune, ser også frem til, at udstillingen åbner.

”Set fra min stol er det enormt vigtigt at tage udgangspunkt i børnenes perspektiv. Med udstillingen vil Roskilde Museum både i udviklingen og afviklingen tage afsæt i børnenes oplevelser af deres by – hvad enten det er Roskilde, Jyllinge eller en tredje by. Det, at børnene bliver medskabere af udstillingen, adskiller sig fra, hvad vi ellers ser på museer, og det er interessant og ligger helt i tråd med de ambitioner, vi har for de pædagogiske tilbud her i kommunen”, siger hun.

Dorthe Godsk Larsen peger også på, at udstillingen peger ind i daginstitutionernes mål om at styrke børnenes kulturelle medborgerskab og forståelse af byen som et historisk fællesskab:

”Med MIG & MIN BY! vil vi inkludere og involvere børnehavebørnene, så deres stemme bliver hørt, og de oplever museet som et flerstemmigt sted, hvor de oplever, at de har medbestemmelse.”

LÆS OGSÅ:  Onanerede foran børn – 76-årig mand anholdt

Fakta om udstillingen

Udstillingen i Roskilde laves i samarbejde med børn fra Børnehuset Spirebakken og kan opleves fra 14. oktober 2022 – 28. maj 2023 på Roskilde Museum.

MIG & MIN BY er en vandreudstilling støttet af Nordea-fonden. Museum Vestsjælland er projektleder, som har forestået udviklingen sammen med Vardemuseerne.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)