S afliver den grønne omstilling

Med sit nye klimaudspil har regeringen aflivet CO2-afgifter, skriver Børsen. Klimaminister Dan Jørgensen (S) kalder Klimarådets, tænketankes og støttepartiernes forslag om klimaafgifter for skrivebordsøvelser og en Georg Gearløs-agtig model.

Op mod 50.000 danskere har mistet jobbet, og rigtig mange virksomheder er i fare for at skulle lukke. Så det er altså ikke nu, vi kommer med den store stok og bøffer dem i hovedet”, siger Dan Jørgensen til Børsen.

24NYT: At regeringen udskyder den grønne omstilling er et logisk og forventeligt træk, selv om en stribe økonomer, tænketanke og støttepartier har krævet, at der skal indføres CO2-afgift.

Allerede før coronakrisen stod det klart, at den grønne omstilling er et politisk projekt, som i både pris og omfang har historiske dimensioner. Men dilemmaet er, at Danmark skal på samme tid håndtere coronakrisen og gennemføre grøn omstilling, og det kan ikke undgå at koste arbejdspladser.

Selv om CO2-afgifter er det mest omkostningseffektive værktøj i klimaværktøjskassen, har den slags afgifter det med at ”vende den tunge ende nedad”, dvs. ramme de lavtlønnede særlig hårdt og dermed gå ud over den sociale balance.

CO2-agifter ville også indebære højere omkostninger for danske virksomheder i en tid, hvor mange er ved at knække halsen.

Formålet med genopretningen af Danmarks økonomi er at stimulere efterspørgslen og ikke ramme borgere og virksomheder på pengepungen.

Hvis S skal have håb om at beholde magten efter det næste folketingsvalg, er det derfor ikke nu, at partiet skal komme med den store grønne stok og bøffe danskerne i hovedet. Det er en logik, som ikke kun er for burhøns, men også for Socialdemokratiet.