S holder hånden over rockerne i 3F

I mere end 12 år har det været ulovligt at kræve medlemskab af en given fagforening for at kunne være på en arbejdsplads. Alligevel er den aktuelle sag om fagforeningschikane, trusler og psykisk vold hos SAS Ground Handling i Københavns Lufthavn kun toppen af isbjerget, skriver Karsten Mølgaard Jensen, adm. dir. for a-kassen ASE, i Berlingske.

Ingen kan tvinges til medlemskab af en bestemt fagforening. Sådan lød essensen af den dom fra den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg i 2006.

I 2009 konkluderede en rapport fra Institut for Menneskerettigheder, at næsten hver femte lønmodtager oplevede et pres for at melde sig ind i de traditionelle LO-fagforbund. Samtidig oplevede hver tiende af de lønmodtagere, der havde meldt sig ind i en af de frie og uafhængige fagforeninger, at de blev diskrimineret på arbejdspladsen.

I dag er vi ikke kommet meget videre. Det viser sagen med 3Fs trusler mod en kollega i SAS Ground Handling i Københavns Lufthavn.

Kampen om retten til frit at vælge fagforening er blevet synlig, og metoderne til at presse kolleger har rystet. Chikane, mobning og trusler på bedste rockervis er en del af hverdagen. Det præcise omfang af fagforeningspres er ukendt, men at det foregår i stor skala på danske arbejdspladser.

24NYT: Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) ønsker ikke at” blande sig i konkrete tvister på en arbejdsplads”. Rockerne i 3F har frit spil.

Kommentarer