Danske politikere elsker skatteyderbetalte inspirationsture. I 2023 var udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek således på en inspirationstur til Rwanda, og nu skal han til Australien, der har en aftale med stillehavsøen Nauru om et modtagecenter for asylansøgere. Det vil Kaare gerne lade sig inspirere af.
I fem år har den kontroversielle plan om at etablere et modtagecenter for asylansøgere i Rwanda fyldt meget i dansk politik. Men i januar 2023 kastede regeringen håndklædet i ringen og droppede den danske sologang. Fremover skulle Danmark forfølge to spor: et EU-spor, hvor man ville etablere centre med andre EU-lande, og det hidtidige danske spor. ”Det er klart, at det selvfølgelig ikke kan gå helt lige så stærkt, når man har to spor”, sagde Kaare Dybvad Bek.
Australien har i årevis haft en model, hvor udlændinge, der forsøger at rejse ulovligt ind i landet via havet, bliver placeret i et center på Nauru, der ligger ca. 4.000 kilometer nordøst for Australien. Her bliver de holdt, mens deres asylsag behandles. I 2024 sad der ca. 1.000 asylansøgere i centret. ’Det er et system, der har vist sig at være meget effektivt i forhold til at have kontrol over, hvem der kommer til Australien. Jeg vil se, hvordan det fungerer i praksis’, siger Kaare Dybvad Bek til Berlingske.
Rwanda-planen, der var et stort prestigeprojekt og slagnummer for Mette Frederiksens regering, var ikke andet end varm luft, fordi omfanget af jura og andre, praktiske forhold, der skulle falde på plads, inden en aftale med Rwanda kunne træde i kraft, var betragteligt. Derfor blev planen ikke til noget.
Som nævnt mange gange før på 24NYT er udlændingepolitikken i Danmark rent show og symbolpolitik. Politikerne afgiver udlændingepolitiske valgløfter uden at undersøge, hvad der teknisk og politisk kan lade sig gøre. Deres højprofilerede løfter om udlændingestramninger falder derfor altid tungt til jorden, fordi Danmark er bundet af diverse konventioner.
Folketingets lov, som muliggør modtagecentre for asylansøgere i tredjelande, er blevet kritiseret i skarpe vendinger af EU-Kommissionen. ”Det er ikke muligt under de eksisterende EU-regler eller under den nye pagt for migration og asyl”, lød det fra talsmanden for EU-Kommissionen. Også EU-kommissær for indre anliggender, Ylva Johansson, samt FN har afvist loven.
Ifølge en juridisk analyse fra Udlændinge- og Integrationsministeriet ville det være i strid med menneskerettighedskonventionen at udlicitere asylbehandlingen til Rwanda, fordi landet ikke overholder menneskerettighederne og andre internationale standarder.
Alle i og uden for Folketinget har været klar over, at Rwanda-planen var et fatamorgana uden realiteter bag. Det var bluff og sofistikeret spin, som udelukkende havde til formål at signalere stram udlændingepolitik og tiltrække blå vælgere til Socialdemokratiet.
Virkeligheden er, at sager som Rwanda og nu Australien er symbolpolitiske paradenumre, som Socialdemokratiet udelukkende bruger til partipolitisk positionering, stemmemaksimering og vildledning af vælgerne op til det kommende folketingsvalg.
André Rossmann