Site icon 24NYT

S-regeringens asyllejre er varm afrikansk luft

Det er efterhånden godt et år siden, at udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) lovede, at oprette et modtagecenter til asylansøgere i et land uden for Europa. I forskellige sammenhænge har Mattias Tesfaye talt om, at der ville gå ”et år”, fra henholdsvis oktober 2020 og januar 2021.

Tesfaye har efterfølgende ved flere lejligheder stillet borgere og Folketinget i udsigt, at man kunne forvente noget konkret senest her i starten af 2022. Det er dog ikke sket.

Alle deadlines er blevet overskredet. S-regeringen har hverken fremvist et resultat eller sat navn på et værtsland. Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, beskylder regeringen for at stikke vælgerne ”blår i øjnene”.

De skiftende danske regeringer foregøgler rutinemæssigt vælgerne og befolkningen, at Danmark kan blive ved med at stramme udlændingepolitikken uden at overtræde de internationale konventioner og dansk lovgivning.

Udviklingen i forhold til asyllejre i Afrika afslører regeringens bluff. Den har foreslået en ”stramning” uden effekt og solgt dem på forhånd som en succes. For S-regeringen handler det om at skabe indtrykket af, at Danmarks udlændingepolitik er meget stram, selv om den i realiteten ikke er det.

Det korte af det lange er, at udlændingepolitikken i Danmark køres som et stort illusionsnummer i cirkus: Mange løfter, som politikerne foregiver at kunne gennemføre, men som aldrig bliver til noget. Man fører sig frem med store armbevægelser og flotte overskrifter uden at gøre en forskel.

Dansk udlændingepolitik handler reelt om at sende signaler og rejse symboler, fordi det er umuligt på grund af politiske, internationale og juridiske bindinger at stramme lovgivningen yderligere.

Det er kun symbolpolitiske ”stramninger” og hård retorik, der er tilbage, og disse bruges til at få Danmark til at fremstå som et uattraktivt og uvelkomment land – helst mindre attraktivt end Tyskland og Sverige.

Tesfayes opreklamerede plan om at oprette asyllejre i udlandet er derfor ikke tænkt som en reel stramning, men er blot et led i regeringens branding-kampagne, der har til formål at afskrække potentielle asylansøgere fra at søge asyl i Danmark. ”Negative nation branding” hedder strategien, og den får danskerne serveret i stedet for reelle stramninger.

Læs hvorfor asylbehandling uden for Danmark er spin og symbolpolitik her.

André Rossmann

Exit mobile version