Så er deltagerne fundet til P2 Kammermusikkonkurrence 2020

Duo MiScha er blandt deltagerne i P2 Kammermusikkonkurrencen 2020. (Foto: Mika Yanus Berger Sahbaz)

Syv kammerensembler er nu udpeget til dysten om to måneder i DR Koncerthuset. P2 kommer til at sende over 13 timer fra konkurrencen.

DR Koncerthuset kommer til at summe mere af konkurrence, end det normalt er tilfældet, når en række unge, klassiske musikere skal dyste om priser, ære og koncert-engagementer fra den 30. oktober til den 1. november i år.

Da bliver P2 Kammermusikkonkurrence holdt for 13. gang. DR holder konkurrencen hvert tredje år for unge musikere, og siden starten i 1991 har kammermusik-dysten for eksempel givet karrieren et spark for Nightingale String Quartet, Trio Vitruvi, Trio con Brio, Den Danske Strygekvartet, Mythos og andre kammermusikere.

P2-vært Rie Koch bliver vært for konkurrencen, som kan opleves i radioen og overværes live i DR Koncerthusets Studie 2.

– Vi har i år måttet udskyde tilmeldingen til konkurrencen på grund af coronakrisen, da de unge ensembler i foråret desværre var afskåret fra at øve sig sammen i grupper. Vi er utroligt glade for, at vi nu alligevel kan holde kammermusikfanen højt og afholde konkurrencen i efteråret med et reduceret, men absolut højt kvalificeret deltagerfelt, siger Marie Rørbech, der er konkurrencens producent.

Hun fortsætter:

– Hvor vi i 2017 så et ret så differentieret landskab af tilmeldinger med mange nye ensemble-konstellationer, er vi i år tilbage til et mere klassisk udgangspunkt med to strygekvartetter, blæserkvintet, messingkvintet og tre duoer. Det er alle unge, lovende talenter fra Danmark og Norden, som er med til at tegne fremtidens klassiske musikliv.

LÆS OGSÅ:  HONNINGDUGGEN - Nyt band debuterer med nykomponerede sange til ukendte digte af N.F.S. Grundtvig

Deltagerne i 2020-udgaven af P2 Kammermusikkonkurrence bliver to unge strygekvartetter: NOVO Quartet og Akela Strygekvartetten, tre duoer: Duo MiScha der spiller akkordeon og violin, Duo Edda på violin og cello, og Duo Diathéseis med violin og klaver. Blæserne er også repræsenteret i år med Københavns Messingkvintet og Kvintet Nordvind.

Kæmper om førstepris på 100.000 kroner

De i alt syv kammerensembler kæmper om 1. prisen på 100.000 kroner, 2. prisen på 30.000 kroner, 3. prisen på 20.000 kroner – alle doneret af Wilhelm Hansen Fonden. Derudover er der også en præmie på 10.000 kroner fra Dansk Komponistforening til den deltager, der laver den bedste fremførelse af et dansk værk komponeret efter 1985.

Redaktør på P2 Esben Tange mener, at corona-krisetiden har vist os, at den ældgamle koncertkultur, hvor vi mødes og er sammen om levende musik – ofte tæt på hinanden og musikerne – ikke er en selvfølge. – Det er et hårdt slag for alle os, der elsker koncerten som et socialt og åndeligt rum, hvor fordybelse og begejstring går hånd i hånd. Derfor er det med største glæde at vi med P2 Kammermusikkonkurrence kan være med til at generobre den klassiske koncertscene og præsentere nogle af de mest talentfulde unge danske ensembler, der er afgørende for musikkens liv fremover, siger han.

P2 sender over 13 timer

Hvis man for eksempel sidder i Ringkøbing eller Skagen og ikke kan sidde på publikumssæderne i DR Koncerthuset, vil man sagtens kunne følge med alligevel.

LÆS OGSÅ:  Danser med Drenge udsætter tourne for 4. gang - til foråret 2022

Sammenlagt sender P2 over 13 timer fra konkurrencen. Fredag den 30. oktober og lørdag den 31. oktober transmitterer P2 direkte fra første og anden runde – alle dage fra klokken 12.15-17.00.

Finalen søndag den 1. november kan høres i P2 fra klokken 18.03. Mens Rie Koch er vært på scenen i DR Koncerthuset, er Malene Wichmann det på P2.

– Konkurrencen er et udstillingsvindue for unge musiktalenter, og ildsjælene i landets fantastiske musikforeninger holder i den grad øje med konkurrencen med henblik på kommende koncertengagementer. Vi har et godt samarbejde med Sammenslutningen af Danske Musikforeninger (SDM), hvilket er meget vigtigt. Det giver karrieren vinger, at de unge ensembler får mulighed for at spille de bedste steder rundt omkring i landet efter kammermusikkonkurrencen, siger Marie Rørbech.

Julie Eskær er juryformand

Juryen til P2 Kammermusikkonkurrence har denne gang violinisten Julie Eskær som juryformand. Hun vandt selv konkurrencen med Eskær Trio i 1996, og derudover er medlemmerne pianisten Tanya Zapolski, violinisten Line Fredens, oboisten Max Artved og akkordeonisten Bjarke Mogensen, der også selv har prøvet at vinde P2 Kammermusikkonkurrence i 2011 med duoen Mythos.

* Se tiderne for de forskellige ensembler her