Sådan finder du de bedste redskaber til online sikkerhed

Vi lever i den grad i den digitale tidsalder og har snart rykket alle tænkelige aspekter af vores liv ind på internettets mange afkroge. Socialt kommunikerer vi lige så meget på SoMe-platforme som i det virkelige liv, nethandlen stiger fortsat og vi køber nu sågar vores dagligvarer online. Sidst men ikke mindst foretager vi alle bankmæssige gøremål og offentlige opgaver via nettet. Alt er online og ganske praktisk, men samtidig også uhyre sårbart.

 

Med så efterhånden mange vigtige personlige, finansielle og juridiske oplysninger florerende på nettet, bør vi alle før eller siden stoppe og tænke situationen igennem. Er vi nu helt trygge ved de sikkerhedsmæssige foranstaltninger, vi har gjort online for at beskytte vores data? Eller står man i i en situation, hvor man faktisk aldrig har skænket cybersikkerhed en tanke, så følger her en lille gennemgang af vigtige redskaber og råd, man kan tage i brug for at skabe mere privatliv og øget online sikkerhed.

 

Hold dine enheder ‘rene’

Eftersom al online aktivitet foregår fra en eller anden form for internet-enhed, så er det nærliggende at sørge for, at netop disse er så ‘rene’ som overhovedet muligt. Hackere og cyberkriminelle kan få adgang til dit system via snedig malware, og der kan forårsages uoprettelig skade på din enheds system via forskellige computer-vira. Sørg derfor for at have installeret den seneste version af et kompatibelt antivirus-program og/eller et antimalware-program på din enhed. På den måde vil du kunne holde de værste malware-angreb væk.

 

Skab en sikker forbindelse

En sikker forbindelse at surfe på er en lige så god måde at sikre mere online tryghed. Eksempelvis vil du med en VPN-forbindelse kunne skabe et privat netværk, hvor din data krypteres, således at den bliver ulæselig for udefrakommende cyberfjender. 

 

Opdater din software overalt

Et brist på sikkerheden i dit system eller på din enhed, kan også forekomme igennem en forældet software-version. De konstante opdateringer til smartphones og styresystemer i computere og på tablets er til for en grund. Her præsenteres ikke blot nye funktioner, men her opdateres enhedens system også med de seneste sikkerhedssystemer i forhold til det aktuelle online trusselsbillede. Det er også her, at producenten får ‘lappet’ sikkerhedsbrist og udbedret sårbare sikkerhedsfejl i tidligere versioner. Derfor er det alfa omega altid at opdatere sit system. I den forbindelse skal man også sørge for at opdatere sin foretrukne browsers software-version. 

 

Undgå offentligt Wi-Fi og offentlige computere

Offentlige Wi-Fi hotspots kan være yderst usikre, fordi de netop er tilgængelige for alle, og fordi de oftest ikke er beskyttet af et kodeord. Og selv hvis de var beskyttet af et kodeord, ville enhver hacker stadig kunne tilrane sig kodeordet, så let som du selv gjorde det, og dermed have adgang til din enhed via netværket. I stedet for at benytte det offentlige netværk, kan man i stedet vælge at slå Wi-Fi fra på sin mobil og i stedet benytte det sikrere mobile netværk på din enhed. 

 

I samme kategori af potentielle farer finder man offentlige computere. Her bør man også træde varsomt og helt undgå disse enheder, hvis man har i sinde at benytte dem til noget, der kan blotte personfølsomme oplysninger på nettet. Al offentlig online ubeskyttet aktivitet vil altid være genstand for en cybermæssig sikkerhedsrisiko.

 

Værn dig med sund digital skepsis

Sund skepsis har aldrig skadet, og slet ikke i situationer og ved omstændigheder, hvor der er lidt ekstra på spil. Og det må man efterhånden sige er tilfældet på nettet i dag. Følg derfor ovenstående råd, og værn dig altid med en god portion skepsis overfor mistænkelige mails, sære links og filer samt luskede hjemmesider, der giver dig tilbud, som er lidt for gode til at være sande. At gå med digitale livremme og seler kan spare dig både penge og grimme oplevelser på nettet.