Sådan finder du flotte, løse tæpper til stuen

Kelim tæppe i stuen

Kelim tæppe i stuenMange af os går nok og drømmer om flotte tæpper til stuen, men kan måske også frygte hvad der kan gå galt. Der er nemlig mange vigtige overvejelser når det kommer til at vælge det rette tæppe. Få er dog vigtigere, og få kan gå mere galt, end at finde den rette størrelse.

At finde den rette tæppestørrelse er helt essentielt, da forkerte tæppestørrelser ofte medvirker til, at stuen kan virke helt fejlproportioneret. Vil du være klædt godt på til at vælge rigtigt, så følg med her når vi guider dig til at vælge den helt rette størrelse tæppe til stuen.

Faren ved den forkerte størrelse

For at forstå det vigtige ved tæppestørrelser, og for bedre at være klædt på til at finde den rette, er det vigtigt at forstå faren ved for store og små tæpper. Kort sagt handler det om proportioner. Er dit tæppe ikke den rigtige størrelse vil din stue virke ude af proportioner.

Vælger du for lille et tæppe vil det ikke helt kunne binde rummet ordentligt sammen. Et klassisk eksempel er et tæppe der knap nok kan ligge under hele sofabordet. Dette vil få sofabordet til at se isoleret og malplaceret ud i forhold til sofaen og andre møbler.

Er det derimod et for stort tæppe du har fået fat i, er faren at det kan få dine møbler, og generelt set din stue, til at virke meget mindre end den er. Dette er selvfølgelig mest farligt i små stuer, hvor et for stort tæppe kan give en følelse af indelukkethed.

Tæppe under sofa

Der er to typiske steder man ofte placerer tæpper i stuen: under sofaområdet og under spisebordet. Du kan selvfølgelig have tæpper andre steder, men det er ofte her fejlene falder og ved at gennemgå hvordan du vælger tæpper hertil, burde du også kunne gøre det andre steder.

For at starte med sofaområdet, så er det vigtigt at tæppet har en størrelse hvor det samler hele området. Tæppets primære funktion her er at skabe et rum i rummet, og dette sker kun hvis størrelsen er lige tilpas.

Tommelfingerregler

Der er heldigvis nogle gode tommelfingerregler du kan bruge for at sikre at du får rette tæppe størrelse. For det første må tæppet helst ikke være mindre bredt end sofaen er. Har du en stor sofa, bør det faktisk gerne være omkring 10 cm længere i hver ende.

Ved en lidt mindre sofa skal du passe på det ikke bliver for stort, da det kan få sofaen til at virke endnu mindre. Her vil det være en god ide at komme så tæt på at matche sofaens bredde som muligt. Dog hellere et par centimeter for meget end for lidt.

Placeringen af sofaen og andre møbler er også vigtig. Tæppet skal ind under sofaen. Typisk mindst med 20 cm, men vær ikke bange for at stille hele sofaen på tæppet, særligt i en stor stue. Vælger du et rundt tæppe bør du stadig gå efter at begge forben står på tæppet.

Under spisebord

Nogle af de samme regler gælder under spisebordet. Det handler stadig om at samle spisebord og spisebordsstole i en følelse af ét rum. Dette gør du ved at skabe god plads til at alle ting kan stå på tæppet.

Det duer ikke at stolene ikke står på tæppet. Igen er det med til at isolere spisebordet i stuen. Derudover er der den praktiske ting, at det er supertræls hvis man hele tiden skal løfte stolen op over tæppet for at den ikke går i det.

Sørg derfor for at der er plads til stolene også når de er trukket ud fra bordet. Mindst en 50-60 cm på hver side af bordet. Dette gælder også med et rundt spisebord, hvor du kan overveje at matche med et rundt tæppe.

Styr på det grundlæggende

Har du disse to områder på plads er du godt på vej til at have styr på tæpper til stuen og deres størrelser. Du kan nu bevæge dig videre til ting som farve, mønstre og form. En god måde at bruge tæpper på, er for eksempel ved at skabe lidt kontrast mellem de to dele af stuen.