Sådan gør du dit barn til en god cyklist

Det tager tid at blive en sikker børnecyklist. Til gengæld kan forældre lære deres børn at cykle fra to års alderen. Sådan lyder det fra Cyklistforbundet, der 2. september sætter gang i to ugers cykelsjov på skoler over hele landet. Sundhedsstyrelsen anbefaler i ny rapport cykling som en god måde at gå børn til at bevæge sig mere i hverdagen.

– Børn har allerede fra to års alderen stor glæde af at lære at køre på løbecykel. De lærer at balancere på en cykel og fornemme, hvordan man cykler, siger direktør i Cyklistforbundet, Klaus Bondam.

– De fleste børn elsker at køre på løbecykel, og børn, der har cyklet på løbecykel, kan typisk gå direkte til en rigtig cykel uden støttehjul, siger Klaus Bondam.

Cyklistforbundet opfordrer i anledning af skolekampagnen Alle Børn Cykler 2019 forældre til at bruge cyklen til at flette motion, frisk luft og gode oplevelser ind i børns hverdag.

Kampagnen, der er støttet af Novo Nordisk, kører på skoler over hele landet den 2.-15. september. Det sker med særlige undervisningsmaterialer og en landdækkende cykeldyst, hvor skoleklasser dyster om at cykle flest dage. Vinderklassen får kvalitetsmountainbikes fra Principia til alle klassens elever.

GØR DIT BARN TIL EN LIVSLANG CYKLIST
Med kampagnen følger otte guides til forældre, der vil hjælpe deres barn til at blive en glad og sikker børnecyklist – fx ‘Hvornår kan børn hvad på en cykel’, ‘Sådan lærer du dit barn at cykle’, ‘Sæt hjelmen rigtigt’ og ‘Gør dit barns cykel køreklar’.

LÆS OGSÅ:  Kollision mellem knallert og personbil grundet højresving

– Gode vaner skal etableres tidligt i livet. Vi kan kun opfordre forældre til at hjælpe deres børn til at få gode cykelvaner, for gode vaner skal etableres tidligt, siger Klaus Bondam.

En ny rapport fra Sundhedstyrelsen har netop dokumenteret, at alt for mange 11-15 årige bevæger sig alt for lidt. Kun 26% lever op til anbefalingerne om en times moderat eller intens bevægelse hver dag. I stedet bruger samme gruppe 11 timer eller mere dagligt på at sidde eller ligge ned.

Rapporten peger på bl.a. hverdagscykling som en god måde at få børn til at være mere fysisk aktive.

NOVO NORDISK GÅR PÅ GADEN FOR CYKELSAGEN
Cyklistforbundet kører årets kampagne i samarbejde med Novo Nordisk. Medarbejdere fra Novo Nordisk Danmark møder om morgenen den 5. september ind på en række skoler over hele landet i kampagnen for at heppe de cyklende børn de sidste 100 meter hen til skolen. Om eftermiddagen er de tilbage igen for at pumpe cykler og opfordre til at huske cykelhjelmen.

Direktøren for Novo Nordisk Danmark, Mads Veggerby Lausten, siger:

– Vi glæder os til at komme ud og heppe på børnene og overrække en Alle Børn Cykler-medalje. Cykling i hverdagen gør en stor forskel for børns sundhed og trivsel. Forhåbentlig vil kampagnen inspirere flere forældre til at hjælpe deres børn med at få gode cykelvaner, siger Mads Veggerby Lausten.

LÆS OGSÅ:  To-årig pige i kritisk tilstand – kørt ned af bakkende bil

Målinger og vurderinger foretaget af COWI gennem flere år slår fast, at kampagnen gør en forskel: Flere elever cykler i kampagneperioden, mange cykler mere end normalt, og flere holder også efterfølgende fast i cyklen.