Site icon 24NYT

Sådan lyder det, når en svindler ringer

Foto: Rigspolitiet.

Københavns Politi ser en lang række sager, hvor særligt ældre kvinder bliver kontaktet af kriminelle, der svindler dem for store pengebeløb. Hør hvordan i lydklippene nederst.

Professionelle svindlere ringer til Gerda, Else, Olga eller Grethe og bruger adskillige timer på at skabe tillid til den ældre dame i røret. Formålet er at lokke dem til at udlevere deres personlige bankoplysninger.

”Vi vil gerne opfordre alle til at hjælpe med at advare mod denne type af svindel, som vi desværre ser rigtig mange tilfælde af. De kriminelle går målrettet efter ældre kvinder, og i telefonen virker de både høflige og troværdige, men i virkeligheden er de kolde og kyniske og svindler de ældre for meget store beløb,” siger vicepolitiinspektør Peter Høholt fra Københavns Politi.

Svindlerne udgiver sig ofte fra at være fra banken eller politiet og ved at tale længe og tålmodigt med borgeren får de langsomt opbygget en tillid der gør, at de ældre til sidst bliver lokket til at udlevere deres Nem-id, Mit-id, kortoplysninger og pinkoder. Svindlerne anvender nogle gange en teknik, der får det til at se ud som om, at de ringer fra et nummer, der tilhører fx politiet.

Københavns politi opfordrer alle til at hjælpe med at forebygge denne svindel, ved at tage en snak med ældre pårørende, venner og bekendte.

”Ring til din mormor og tal med din nabo. Advar dem igen og igen og forklar dem, hvad de skal gøre, hvis de bliver ringet op. Tilbyd dem eventuelt at de kan ringe og få råd hos dig, hvis de er i tvivl,” siger Peter Høholt.

 

Hør lydklippene som er en rekonstruktion af rigtige optagelser af svindlere, som bruger adskillige timer på at skabe tillid til ældre.

Smæk røret på

  • Vær på vagt – det er svindel, hvis nogen ringer og beder dig overføre penge.
  • Udlevér aldrig bankoplysninger, koder eller andre følsomme personoplysninger over telefonen.
  • Smæk røret på – hellere et nej for meget!
  • Hvis du er i tvivl, så ring til banken, politiet (på 114) eller en nærtstående, der kan hjælpe dig.

 

Fakta

  • I 2022 er mange, primært ældre, borgere blevet svindlet eller forsøgt svindlet for næsten 100 mio. kroner på landsplan ved kontaktbedrageri over telefonen, og antallet af sager er stigende.
  • I nogle tilfælde er ældre blevet svindlet for op til 800.000 kroner.
  • Fra 2021 til 2022 har der været en stigning på 55 procent i de sager, hvor de forurettede er over 65 år. Der har været 1.845 anmeldelser i 2022, hvor anmelderen var over 65 år.
Exit mobile version