Sådan stopper vi Facebooks angreb på demokratiet

En meget stor del af den offentlige samtale foregår i dag over sociale medier. Derfor bør tech-giganterne ikke have lov til at slette eller undertrykke lovlige ytringer. Og staten skal have indsigt i deres hemmelige algoritmer, så vi kan sikre, at der ikke bliver manipuleret med vores demokrati.

Selv de statsstøttede medier gispede, da Facebook bekræftede, at mediet havde lukket Rasmus Paludans profil i 30 dage. Godt nok to uger efter, at 24NYT havde skrevet historien,

63 procent af danskerne læser på Facebook dagligt, hvilket gør det sociale medie til Danmarks største medie.

Alle ved, at Facebook er et afgørende værktøj i en valgkamp. Derfor er det et slag mod demokratiet, når bestemte politiske holdninger udelukker folk fra den populære platform.

Det nye gadekær

En meget stor andel af den offentlige samtale foregår i dag over internettet via sociale medier som Facebook, YouTube, Instagram og Twitter.

Derfor blev selv de argeste modstandere af Rasmus Paludan – de statsstøttede journalister – forskrækkede, da tech-giganten Facebook smed ham af deres platform lige op til folketingsvalget.

Facebooks hemmelige algoritmer og utilregnelige fællesskabsregler skræmmer folk – herunder politikere – fra at sige deres ærlige mening. For hvad hvis en algoritme eller Facebook-ejer Mark Zuckerbergs ansatte beslutter sig for, at deres holdning “skaber utryghed for fællesskabet“?

Så kan man få slettet sit opslag eller hele sin profil. Eller man risikerer, at algoritmer gør, at opslaget spredes mindre, end det ellers ville være sket.

LÆS OGSÅ:  Stram Kurs: Danskerne skal have lov til at bevæbne sig

It’s about the money

For tech-giganterne handler det i sidste ende om penge. Selvfølgelig.

Annoncører vil hellere have deres reklamer placeret ved en politisk korrekt nyhed, end i sammenhæng med noget, som folk associerer med noget negativt. Så enkelt er det.

Og så skal folk helst have en positiv oplevelse ved at gå på Facebook. Hvis de oplever, at de for ofte konfronteres med holdninger eller fakta, de ikke bryder sig om, flytter de over på en konkurrerende platform.

Politisk slagside

Og så handler det om politik. Søgemaskinen Google har enorm magt, fordi den jo afgør, hvilken information folk skal præsenteres for, når de søger efter f.eks. nyheder eller politiske kandidater.

En lækket Google-rapport med titlen “Den gode censur” konkluderer, at censur er godt for demokratiet.

Ifølge rapporten er det et problem, at ytringsfrihed har givet mange stemmer til bl.a. det tyske nationalkonservative parti Alternativ für Deutschland og Donald Trump.

Lækkede videoer fra interne møder i Google viser, at en ledende chef hos søgegiganten græd, da Trump vandt valget i 2015. En anden Google-chef opfordrede ved mødet til, at Google gør mere for at sikre, hvad han mener er “god politik.”

Behov for regulering

Den teknologiske udvikling stormer afsted, og politikerne har ikke fulgt med. Der er et åbenlyst behov for regulering.

Vi kan ikke tillade, at virksomheder sletter eller undertrykker lovlige ytringer.

LÆS OGSÅ:  Debat: Universel ytringsfrihed og åbne grænser har intet med hinanden at gøre

Og så skal staten have indsigt i tech-giganternes hemmelige algoritmer, så vi kan sikre, at de ikke manipulerer med vores demokrati.

Ellers bør de ikke have lov at operere i Danmark.

OBS: DR har fået Facebook til at lukke 24NYTs side. Derfor kan vi ikke selv dele denne artikel. Vi håber, at læserne selv vil dele den fra egne Facebook-profiler.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)