Site icon 24NYT

Sådan underminerer S paradigmeskiftet

Regeringens forslag om at give arbejdende flygtninge ophold har allerede fået betydning for en somalier, som fik sin sag revurderet på baggrund af den forventede lempelse af loven. Det skriver Berlingske.

Somalieren havde inden da fået inddraget sin opholdstilladelse af Udlændingestyrelsen, hvorefter vedkommende og advokaten havde klaget til Flygtningenævnet, som er sidste afgørende asylinstans. Fordi regeringen har bebudet, at den vil indføre regler, der giver flygtninge, som har været beskæftigelse i to år, mulighed for at blive, sendte Flygtningenævnet altså sagen retur til styrelsen.

Den manøvre møder kritik fra Venstres udlændingeordfører, Mads Fuglede. ”Det er en uskik at sagsbehandle ud fra lempelser, der ikke er implementeret”.

Det er da heller ikke normal praksis at sagsbehandle på denne måde, vurderer Sten Bønsing, lektor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet. Han henviser til, at offentlige myndigheder skal afvente regler fra Folketinget, før de kan behandle ud fra reglerne: ”Det er usædvanligt, for offentlige myndigheder kan kun administrere inden for de regler, der er vedtaget af Folketinget”.

Også Frederik Waage, lektor i forvaltningsret ved Syddansk Universitet, påpeger, at offentlige myndigheder ikke kan behandle sager på baggrund af intentioner beskrevet i et regeringspapir. ”Flygtningenævnet kan ikke arbejde ud fra et mere eller mindre sikkert kendskab til regeringens udlændingepolitiske ambitioner og forhold til paradigmeskiftet – grundlaget skal være mere sikkert”, siger han.

Ifølge Mads Fuglede er er den konkrete sag et varsel om de ændringer i asylpolitikken, som er undervejs. ”Nu sker det, vi hele tiden har frygtet: Det var pjat, når Socialdemokratiet sagde, at de ville stå vagt om den stramme udlændingepolitik. I virkeligheden kigger vi ind i en periode, hvor man i bund og grund underminerer paradigmeskiftet. Jeg er i hvert fald meget spændt på det samlede antal flygtninge, der kommer til Danmark, nu hvor det viser sig, hvor attraktivt det igen er at komme til Danmark”, siger Mads Fuglede.

 

Exit mobile version