Site icon 24NYT

Seks år efter EU-forbud: Koster danskerne dyrt

Fotograf: Jesper Blæsild

34 procent af danskerne har stadig gammeldags glødepærer i hjemmet, selvom produktionen af glødepærer blev forbudt af EU i 2012. Vi går alle sammen glip af kæmpe besparelser, lyder det fra energi- og fibernetkoncernen bag ny undersøgelse, SEAS-NVE.

Tallene er til at tage og føle på. Du sparer i gennemsnit 125 kroner om året hver gang du skifter bare én gammeldags glødepære ud med en LED-pære. Men det har 34 procent af danskerne stadig ikke udnyttet, til trods for, at produktion af almindelige glødepærer blev forbudt af EU i 2012.

125 kroner lyder måske ikke af meget. Men en familie kan uden videre hente en besparelse på 500 kroner om året, hvis de har blot fire glødepærer hængende i hjemmet.  Og på landsplan kan der spares hele 250 mio. kroner, hvis alle små- og mellemstore forretninger skifter til LED, viser en beregning fra Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet. Et beløb, der overstiger indsamlingen til både ”Knæk Cancer” og ”Danmarksindsamlingen” sidste år.

”Mange danskere går hvert år glip af store besparelser, fordi de insisterer på at beholde glødepærerne. Skifter man glødepærerne ud med LED, kan man reducere sit energiforbrug på lys med hele 80 procent, og samtidig går der 10 gange så lang tid mellem, man skal skifte pæren,” siger salgsingeniør hos SEAS-NVE, Christian Holt Jørgensen.


Brug ikke glødepæren, selvom du har købt den

Flere har glødepærer liggende derhjemme, som de gerne vil bruge op, inden de skifter til LED-pærer. Men det er ikke nødvendigvis nogen god idé, forklarer Christian Holt Jørgensen.

”Nogen synes måske per instinkt, at det er forkert at købe en LED-pære, hvis man allerede har en glødepære i lampen eller i skabet. Men hvis man ser på regnestykket, så er prisen for en ny LED markant lavere end prisen for at have sin allerede indkøbte glødepære tændt.”


Det kan du spare ved at skifte til LED

En typisk LED-pære kan give lys i 10.000 timer. Det svarer til godt 8 års lys for en lampe, der er tændt 3,5 timer om dagen. Til sammenligning giver en glødepære kun lys i op til 1000 timer, og man skal derfor købe og skifte en glødepære ti gange så ofte.

De samlede udgifter for 10.000 timers lys for både en glødepære og en LED-pære kan ses herunder.

 

  Glødepære LED-pære
Watt 40W 4,5W
Indkøbspris 24,95 kr. 29,95 kr.
Levetid 1000 timer 10.000 timer
Udgift for 10.000 timers lys

 

Indkøb: 
10 x 24,95 kr. = 249,5 kr.

Forbrug:

400 kWh x 2,29 kr. = 916 kr.

I alt:

1.165,5 kr.

Indkøb:

1 x 29,95 kr. = 29,95 kr.

Forbrug:

45 kWh x 2,29 kr. = 103,05 kr.

I alt:

133 kr.

Ved blot at udskifte pæren i én af dine lamper fra en glødepære til en LED-pære, kan du altså spare mere end 125 kr. om året svarende til 1.000 kroner på otte år, ved et lysforbrug på 3,5 time om dagen.

LED-pæren har nu samme varme lys

Nogle danskere er måske tilbageholdne med at skifte til LED-pærer, fordi de har haft en oplevelse med dårlig belysning, der ikke kunne matche lyset fra glødepæren. Men i dag gør teknologien det muligt at fremstille LED-lys, som gengiver farver, præcis som vi kender det fra glødepæren, forklarer Christian Holt Jørgensen.

”LED-pæren har i lang tid været kendt for at give et dårligere lys end glødepæren. Det skyldes, at LED-pærerne generelt har en lavere ra-værdi, som beskriver, hvor meget farve, der bliver gengivet. Men i dag er mange LED-pæres ra-værdi næsten kommet op på siden af glødepærernes, og derfor giver de samme varme lys som glødepæren. Hvis man går efter en LED-pære med en høj ra-værdi, skal man kigge efter en værdi på mellem 95-97,” siger Christian Holt Jørgensen.

FAKTA:

– En 4,5-watt LED-pære lyser lige så meget som en 40-watt glødepære.

– En LED-pære har en levetid på mellem 10.000-25.000 timer mod 1000 timer for en glødepære.

–  En almindelig glødepære har en ra-værdi på 100, mens de bedste LED-pærer ligger på 95-97.

Om undersøgelsen

SEAS-NVE har gennemført en befolkningsundersøgelse af danskernes holdninger og adfærd i forhold energiforbrug. Analysen baserer sig på 2020 webinterviews af 18-75-årige danskere indsamlet via Userneeds’ Danmarkspanel i perioden 30. november til 9. december 2017. Undersøgelsen er udsendt repræsentativt i forhold til køn, alder, region og uddannelse.

Exit mobile version